https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Meesteroplichter Piet Van Haut houdt onschuld staande in proces tegen Knokse vrouw: “Hij mocht onbeperkt geld afhalen met haar bankkaart”

Redactie KW

In de Brugse rechtbank blijft meesteroplichter Piet Van Haut (52) ontkennen dat hij een Knokse vrouw 56.000 euro lichter maakte met een kredietkaart. “Hij had die kaart van haar gekregen en mocht er onbeperkt uitgaven mee doen”, pleitte zijn advocaat Jef Vermassen.

De 55-jarige vrouw stapte in 2016 naar de politie om aangifte te doen tegen Van Haut. De 52-jarige meesteroplichter had 56.000 euro uitgegeven met een kredietkaart, die op haar naam stond maar waarvan ze naar eigen zeggen het bestaan niet afwist. Volgens de vrouw had Van Haut de kaart in 2009 in handen gekregen toen hij nog kind aan huis was in haar Knokse horecazaak, die in 2011 op de fles ging. Hij gebruikte ze onder meer voor dure etentjes in sterrenzaken en luxereisjes naar Nice en Marbella.

Het vermeend gesjoemel kwam aan het licht toen de vrouw zélf gedagvaard werd omdat haar American Express Gold-kaart liefst 56.000 euro in het rood stond. Van Haut verklaarde dat hij vroeger een relatie had met de vrouw en dat zij hem die kaart “uit liefde” had geschonken om in zijn levensonderhoud te voorzien. De vrouw ontkent dit met klem en stelt dat Van Haut nooit meer was dan een goede klant in haar zaak.

Geen bewijs

Volgens de advocaat van de vrouw pleegde Van Haut schriftvervalsing om de kaart in handen te krijgen, maar de raadkamer zag daar geen bewijs voor. Ook voor oplichting was volgens de raadkamer onvoldoende bewijs en tijdens de start van het proces in januari zag de procureur zelfs onvoldoende bewijs voor misbruik van vertrouwen. Tot eenieders verbazing drong hij dan ook aan op de vrijspraak. Jef Vermassen, de advocaat van Van Haut, sloot zich daar volmondig bij aan.

De rechter vroeg de partijen tijdens de vorige zitting om standpunt in te nemen rond een eventuele herkwalificatie van de feiten naar informaticabedrog. Maar ook hiervoor vroeg Vermassen donderdag de vrijspraak. “Die kaart werd wel degelijk door mevrouw aangevraagd en mijn cliënt mocht er onbeperkt uitgaven mee doen. Ze heeft de betalingen die mijn cliënt met die kaart uitvoerde trouwens tot in 2014 aangezuiverd. Mijn cliënt is een deugniet, maar niet in dit dossier.”

Niet de eerste keer

Piet Van Haut stond al talloze keren voor de rechter wegens oplichting en zat vele jaren achter tralies en in de psychiatrie. Hij gaf zich uit voor dokter, oliesjeik en zelfs onderzoeksrechter, om gratis hotelkamers, proefvluchten met een Boeing en andere voordelen te bekomen. Van Haut werd uiteindelijk geïnterneerd, maar sinds een goeie tien jaar is hij weer op vrije voeten. Hij woont tegenwoordig in Nederland.

De uitspraak in de zaak rond de kredietkaart volgt op 14 oktober.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.