Meerderjarige dader van brandstichting in jeugdhuis De Tunne in Izegem riskeert fikse werkstraf

Redactie KW

De 19-jarige jongeman uit Izegem die samen met een minderjarige vriend verantwoordelijk is voor de verwoestende brand in jeugdhuis De Tunne in Izegem begin dit jaar, zal wellicht een fikse werkstraf moeten uitvoeren. Maandag 15 november stond hij als enige voor de correctionele rechtbank in Kortrijk terecht.

“Vuur geblust”, dachten ze. Luttele minuten later ging jeugdhuis De Tunne in Izegem volledig in de vlammen op. “Het was helemaal niet de bedoeling het jeugdhuis te raken. We speelden gewoon wat met vuur”, aldus de jongeman.

Jeugdhuis brandt zo goed als volledig af

Iets over middernacht in de nacht van 2 op 3 januari begin dit jaar. De avondklok is al ingegaan als het alarm van het Jeugd Ontmoetings Centrum (JOC) langs de Krekelstraat begint te loeien. De gealarmeerde brandweer treft in het nabijgelegen jeugdhuis De Tunne brand aan. Uitbreiding naar JOC, feestzaal, bureaus en vergaderlokalen van de Izegemse jeugddienst en de schuttersgilde kon vermeden worden maar het jeugdhuis zelf brandt zo goed als volledig af.

Al snel werd duidelijk dat het vuur onder de buitenluifel aan de voorkant van De Tunne aan een picknicktafel was ontstaan én was aangestoken. Camerabeelden en een filmpje op Snapchat leidden de dag nadien al naar een 19-jarige jongeman, die vlakbij De Tunne woont, en zijn minderjarige vriend. Ze gaven zichzelf de volgende ochtend aan en bekenden dat ze met alcoholgel en enkele hamburgerdoosjes een vuurtje hadden gestookt.

Vlammen van een halve meter hoog

“Op de Snapchatbeelden waren vlammen van wel een halve meter hoog te zien”, aldus de openbare aanklager. “Op andere beelden is te zien dat het vuur was geblust maar dat er nog altijd brandende deeltjes op de grond vielen. Een hele grote stommiteit met zware gevolgen.” De openbare aanklager wil dat de meerderjarige jongeman voor opzettelijke brandstichting wordt veroordeeld.

De advocate van de jongen houdt het liever op onopzettelijke brandstichting, een belangrijke nuance als later moet worden uitgemaakt wie voor de tienduizenden euro schade moet opdraaien, de verzekering of de jongeman zelf.

Het was helemaal niet de bedoeling de tafel of het jeugdhuis zelf in brand te steken.

“Tijdens de coronaperiode deed ik samen met mijn vriend voor de avondklok een nachtelijke wandeling aan het voetbalplein”, vertelde hij aan de rechter. “We speelden wat met vuur met het afval maar staken de picknicktafel niet in brand. En het vuur was gedoofd toen we net voor middernacht naar huis vertrokken. Het was helemaal niet de bedoeling de tafel of het jeugdhuis zelf in brand te steken. Ik heb er veel spijt van en lijd enorm onder de gevolgen en het schuldgevoel.” Hij vroeg er zonder straf of met een werkstraf vanaf te kunnen komen.

Eén nacht in de cel

De dag na de brandstichting vlogen de twee daders elk één nacht in de cel maar daarna werden ze onder voorwaarden vrijgelaten.

“Eigenlijk is hij een modelzoon waar nooit problemen mee waren”, aldus de advocate van de meerderjarige jongeman. “Hij volgde ondertussen een begeleiding bij CAW om weerbaarder te worden. Op school doet hij het goed in zijn zevende jaar, hij doet vakantiejobs en is vrijwilliger in een woon-zorgcentrum.”

Zijn leven en dat van zijn ouders is sinds de brand ingrijpend veranderd

“Het schuldgevoel vreet zo aan hem dat hij zich recent psychologisch heeft moeten laten begeleiden. Zijn leven en dat van zijn ouders is sinds de brand ingrijpend veranderd.” Toen bekend werd dat hij verantwoordelijk was voor de brand in De Tunne, zette ook jeugdbeweging KSA hem op non-actief.

Voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro

Verzekeringsmaatschappij Ethias vroeg een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro, het bedrag dat ze al aan de stad uitbetaalden. Maar dat is nog maar een voorschot. Het gebouw van De Tunne, een opgeknapte schuur, is eigendom van de stad.

De inboedel was van de vzw achter het jeugdhuis. Ook die stelde zich burgerlijke partij en vroeg een schadevergoeding. De rechter velt op 13 december een vonnis. De minderjarige dader moet zich voor de jeugdrechtbank verantwoorden. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.