Marktkramer moet zich voor politierechter verantwoorden voor tragisch ongeval

© TL
Redactie KW

Een 61-jarige marktkramer uit Eernegem stond woensdagmorgen voor de politierechter in Brugge. Het parket acht de man verantwoordelijk voor het tragische ongeval dat in februari het leven kostte aan een 82-jarige man. Het marktkraam schoot los en de tachtiger maakte geen kans. Volgens het openbaar ministerie reed de man te snel en was zijn voertuig niet in orde.

Op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Anders kan het ongeval dat op 21 februari dit jaar het leven kostte aan in het centrum van Eernegem niet genoemd worden.

Verkeersdrempel

De man reed toen kort na de middag in zijn mindervalidenscooter in de Stationsstraat, vlak bij zijn woning. Op hetzelfde moment reed een marktkramer met zijn vrachtwagen en marktkraam terug naar huis.

De man reed over de verkeersdrempel verderop en zijn kraam kwam los. Het kraam reed verder en reed verderop het slachtoffer aan. De man raakte geplet tussen het kraam en de gevel van een bakkerij. Hij maakte geen schijn van kans en alle hulp kwam te laat.

Verrassende wending

Het ongeval kende woensdagmorgen een juridisch staartje in de politierechtbank in Brugge. Het parket is namelijk van oordeel dat de marktkramer in kwestie verantwoordelijk is voor het ongeval. Daarom werd de man voor de rechtbank gedaagd.

Maar de zitting nam een verrassende wending. Want de discussie gaat voornamelijk over de technische aspecten van het marktkraam. Als dat loskomt, moet een breekkabel er normaal voor zorgen dat de handrem aangetrokken wordt en het gevaarte dus tot stilstand komt.

Verkeersdeskundige

Maar dat was niet het geval. De advocaat van de marktkramer kwam echter op de zitting plots met de breekkabel af. “Deze werd na het ongeval door iemand gevonden en bij de bakker binnengebracht. Die gaf de kabel aan mijn cliënt”, aldus meester Jens Rau.

Zowel de rechter als het parket en de burgerlijke partijen wisten niet meteen wat ze met die vaststelling aan moesten. Daarom werd beslist om de verkeersdeskundige die de omstandigheden van het ongeval moest onderzoeken op de zitting te laten getuigen. Die zal meer uitleg moeten geven over de kabel in kwestie en de geloofwaardigheid van dat verhaal.

Zaak wordt voortgezet

De marktkramer zelf maakte zich ondertussen weinig populair. Zo stelde hij dat hij 50 kilometer per uur mocht rijden op de plaats van het ongeval. Toen de politierechter hem erop wees dat de snelheid op een verkeersplateau altijd beperkt is tot 30 kilometer per uur, had hij daar weinig oren naar.

En ook de nabestaanden kregen nog een sneer. “Ze zeggen dat ze nog geen geld kregen, maar ik vergoedde de gevel van de bakkerij wel al”, klonk het. De zaak zal op 1 december voortgezet worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier