Man voor rechter nadat hij ex 30 messteken toebracht

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een dertiger riskeert op de rechtbank van Ieper 5 jaar cel, waarvan 2 effectief, nadat hij zijn ex-vriendin 30 messteken toebracht. De vrouw kroop door het oog van de naald, maar overleefde het. “Dit is geen zwart-witverhaal, die man ging door het lint nadat die vrouw hem vernederde en zelfs sloeg tijdens hun relatie”, aldus de verdediging.

S.C. ging op een avond eind juli 2019 na een hoogoplopende ruzie door het lint en ging daarbij zijn voormalige vriendin met een mes te lijf. De relatie tussen de twee was al voorbij, maar ze woonden nog steeds samen in hun huurwoning langs de Walstraat in Staden. De situatie escaleerde die avond en S. stak de vrouw tot wel 30 keer met een mes. Zijn ex raakte daarbij zwaargewond en de dader dacht dat ze dood was.

Kunstmatige coma

Net voor de aanval had het slachtoffer nog haar vader kunnen bellen. Toen die, samen met de stiefmoeder van de vrouw, op de plaats van het onheil arriveerden, vonden ze hun dochter niet onmiddellijk terug. Ze werd aangetroffen in een loods van de boerderij tegenover hun woning. De boerin, die was gebeld door haar twee minderjarige dochters die getuige waren geweest van de feiten, ontfermde zich over de jonge vrouw.

De hulpdiensten brachten haar daarop naar het ziekenhuis, met tientallen steekwonden, vooral op haar armen. C. had haar echter geraakt aan de luchtpijp en daarom werd ze even in een kunstmatige coma gehouden. De dader werd aangehouden en verbleef 2,5 maanden in de gevangenis, voor hij onder voorwaarden werd vrijgelaten.

Poging tot doodslag

S.C. verscheen voor de Ieperse rechter voor poging tot doodslag. “Die vrouw wordt nog altijd geconfronteerd met haar verwondingen, als ze onder de douche staat of in de spiegel kijkt”, pleitte haar advocaat. “Een kleedje met korte mouwen moet ze niet dragen. Ze kan haar pols niet meer goed gebruiken om kleine taakjes uit te voeren. Ook voor de ouders van het meisje heeft dit alles een enorme impact.”

De openbare aanklager was eveneens niet mals voor de beklaagde. “Als de situatie tussen die man en zijn vriendin niet leefbaar was, dan moest hij hulp hebben gezocht en niet het recht in eigen handen hebben genomen”, klonk het. De procureur vorderde een celstraf van 5 jaar, waarvan 2 jaar effectief.

‘Toxische relatie’

“Dit is absoluut geen zwart-witverhaal”, aldus meester Filip De Reuse, die de man verdedigde. “Die 2 mensen zaten vast in een toxische relatie, waarbij ook mijn cliënt het hard te verduren kreeg. Hij moest meermaals naar de spoed nadat de vrouw hem zwaar had aangepakt.”

“Op een bepaald moment sloeg ze zelfs met een bezemsteel op zijn hoofd. Toen ze op een avond onverwacht terugkeerde van bij haar nieuwe vriend – de relatie was toen 8 dagen voorbij nota bene – stampte ze de man uit het bed, omdat hij daarin niet meer mocht slapen van de vrouw, stel je voor.”

Raadsman De Reuse verwees naar het verslag van gerechtspsychiater die de beklaagde onderzocht: “Geen gevaar voor de maatschappij, geen gevaar voor toekomstige relaties, dit was echt een eenmalig iets. Hij ging door het lint door de omstandigheden, want het is een doodbrave kerel. We hopen dat die man niet meer naar de gevangenis moet, want hij zit daar echt niet op zijn plaats.”

Vonnis op 16 september. (CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier