Man uit Nieuwpoort krijgt twee jaar cel met uitstel voor acht jaar oud cafégevecht waarbij been verbrijzeld raakte

Redactie KW

Een 29-jarige man uit Nieuwpoort heeft voor de Brugse strafrechtbank twee jaar celstraf met uitstel gekregen voor zijn aandeel in een zware knokpartij acht jaar geleden in een Ichtegems café. Het been van een man uit Roeselare raakte daarbij verbrijzeld.

Op 1 november 2014 kwam slachtoffer K.D. (37) tussenbeide in een massale knokpartij aan café De Barometer in Ichtegem. De Roeselarenaar kreeg slagen in het gezicht en zware stampen op het onderbeen. De gevolgen waren niet min. Naast een gebroken neus en oogkas hield K.D. ook een verbrijzeld onderbeen aan de feiten over. Hij onderging meerdere operaties en wacht nu op een prothese.

“Ik zal dan rondlopen als Piet Piraat”, stelde hij cynisch tijdens de pleidooien. “Ik ben kreupel voor de rest van mijn leven en zal mijn zoontje nooit leren voetballen. Mijn job als zelfstandig vloerder heb ik moeten opgeven.”

Onduidelijk wie letsel veroorzaakte

Acht jaar na de feiten werden E.D. (29) uit Nieuwpoort, M.V. (33) uit Torhout en S.D. (46) uit Ichtegem voor de rechter gedaagd. De drie waren bij de knokpartij betrokken, maar volgens het parket was het niet duidelijk wie van hen de zware beenletsels veroorzaakte. Wat dat betreft vroeg de procureur dan ook de vrijspraak. Voor de hoofdletsels vroeg ze wél een bestraffing.

E.D. gaf toe dat hij het slachtoffer enkele slagen gaf in het gezicht. “Maar ik kreeg er ook van hem”, stelde hij. Volgens de verdediging is het slachtoffer niet onbesproken. “Hij heeft een reputatie als vechtersbaas en was eerder die nacht al uit een ander café gezet”, pleitte de advocate van E.D. Dat hij ook op het onderbeen van het slachtoffer stampte ontkende E.D. met klem, maar de rechtbank achtte hem ook daaraan schuldig.

“En zelfs al zouden de beenletsels veroorzaakt zijn door stampen en schoppen van derden, dan was dat enkel mogelijk omdat de beklaagde hem tegen de grond had geslagen”, besloot de rechter.

Verjaard

M.V. en S.D. drongen allebei aan op de vrijspraak. Maar omdat zij pas zes jaar na de feiten rechtstreeks gedagvaard werden door het slachtoffer acht de rechtbank de feiten wat hen betreft verjaard.

Aan het slachtoffer en de mutualiteit kende de rechtbank 8.000 euro voorlopige schadevergoeding toe. Een deskundige zal de totale schade becijferen.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.