Man uit Ieper krijgt 40 maanden cel voor brutale afpersing

Redactie KW

Een 51-jarige man uit Ieper is in beroep veroordeeld tot 40 maanden cel voor een gewelddadige afpersing van een makelaar uit Aalter en een reeks diefstallen. Een 37-jarige kompane uit Torhout komt er vanaf met een werkstraf.

Op een donderdagavond in april 2017 werd een 71-jarige makelaar in zijn woning in Aalter overvallen. Twee daders met een bivakmuts eisten geld en deelden rake klappen uit. Het slachtoffer had geen geld in huis, maar werd door de overvallers gedwongen om bij de bank 1.350 euro af te halen. Zijn echtgenote bleef gewoon thuis, maar was te bang om de politie te bellen omdat de overvallers gedreigd hadden hem te doden.

Achteraf eisten de overvallers bovendien dat de man een week later nog eens voor 2.000 euro zou zorgen. Het gerecht kwam hen uiteindelijk op het spoor door verklaringen van de stiefdochter van Wim H. (49) -die toen in Tielt woonde- op het spoor. De man had het meisje verteld over zijn betrokkenheid bij de feiten. Iris C., die op het moment van de overval in Oostende woonde, zou dan weer betrokken geweest zijn bij het ophalen van de 2.000 euro de week nadien.

Diefstallen

In de nacht van 12 op 13 april 2017 bleken ze samen ook een vriend bestolen te hebben in Pittem. Na een paar glaasjes was het slachtoffer in zijn woning in slaap gevallen, waarna ze een gsm en twee geldkoffertjes met in totaal minstens 1.900 euro meegraaiden.

Ten slotte werd H. ook veroordeeld voor zeven winkeldiefstallen ter waarde van 137 euro bij Colruyt in Tielt. Vooral in het najaar van 2018 stal hij vlees, kaas en vuilniszakken. Wim H. kreeg in eerste aanleg 30 maanden cel, maar in beroep vroeg zijn advocate een werkstraf.

“Hij zat toen in een mindere periode in zijn leven.” Maar daar was het openbaar ministerie het niet mee eens. “Al in 1991 liep hij zijn eerste veroordeling op. Meneer zit dus al 30 jaar in een mindere periode! Hij is een superklant bij ons!”

Volle klantenkaart

In het verleden werd hij al meermaals veroordeeld, onder meer al eens tot vier jaar cel effectief. De procureur-generaal vorderde daarom liefst 88 maanden effectief. “Uw klantenkaart is vol! Ik wil u zo lang mogelijk in de gevangenis, pas dan zijn wij als maatschappij gerust.” Wim H. bleef erbij dat de makelaar hem dat geld nog verschuldigd was. “Hij heeft mijn huis verkocht en hij zou me 5.000 euro in het zwart betalen. Die heb ik nooit gekregen. Toen ik de eerste keer langs ging, zei hij me nog dat ik de week nadien moest terugkomen voor de rest. Ik ben toen nog zo goed geweest om 500 euro te laten vallen!”

Toch geloofde het hof hem niet en verzwaarde de straf zelfs naar 40 maanden. De procureur-generaal vorderde daarop zijn onmiddellijke aanhouding. “Al sinds 1991, dus al 30 jaar, hebben we miserie met meneer H. Nu heeft hij de kroon op zijn carrière gezet met een brutale homejacking.” Maar omdat de man een vast adres heeft in Ieper en er geen vluchtgevaar is, kan de man wachten op zijn oproepingsbrief voor de gevangenis om zich dan pas aan te melden.

Iris C., die in eerste aanleg twee jaar kreeg, vroeg de vrijspraak. “Toen wij in Aalter toekwamen, wist ik niet dat hij geld ging vragen.” Uiteindelijk werd ze vrijgesproken voor de afpersing, maar wel veroordeeld voor de diefstal. Daarvoor kreeg ze een werkstraf van 80 uur en de minimumgeldboete van 208 euro.

(OSM)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten