Man uit Heist staat terecht voor beschadiging van 66 geparkeerde voertuigen

© iStock
© iStock
Redactie KW

Een 51-jarige man uit Heist staat in de Brugse rechtbank terecht omdat hij liefst 66 geparkeerde voertuigen beschadigde. “Hij was zwaar gefrustreerd over de vele foutparkeerders”, stelde zijn advocaat.

Tussen april 2017 en augustus 2019 werden in Knokke-Heist tientallen geparkeerde voertuigen beschadigd. Telkens werden de banden lek gestoken of werd een ruit ingegooid. “De meeste feiten vonden plaats tijdens de vakantiedrukte”, verduidelijkte de procureur. “Vooral foutgeparkeerde auto’s en wagens van toeristen met buitenlandse nummerplaten werden geviseerd.”

Gefilmd door dashcam

De politie stond ruim twee jaar lang voor een raadsel, tot A.D. door een dashcam gefilmd werd terwijl hij vanop zijn speed pedelec ( snelle elektrische fiets, red .) de achterruit ingooide van een wagen met Roemeense nummerplaat. D. werd op 17 september 2019 in de boeien geslagen en zat een viertal dagen in de cel.

A.D. bekende in totaal 66 feiten. Ofwel stak hij met een priem banden lek terwijl hij zijn hond uitliet, ofwel gooide hij met metalen voorwerpen vanop zijn fiets autoruiten in op weg naar zijn werk in Zeebrugge.

Paranoïde wanen

“Hij verklaarde diep gefrustreerd te zijn over de vele foutparkeerders in zijn buurt”, stelde de procureur. “Zijn vele aangiftes en berichten op Facebook tonen dit voldoende aan. Volgens de psychiater had hij paranoïde wanen, maar wij menen dat hij goed wist wat hij deed.”

Een stoornis leidde tot de feiten, maar nu die stoornis van de baan is, moet hij worden vrijgesproken

Volgens de verdediging sloegen bij A.D. de stoppen door omdat de politie niets deed met zijn aangiftes. “Sinds zijn verblijf in een psychiatrische instelling is hij evenwel opnieuw de oude”, stelde advocaat Paul Viane.

Al 62 gedupeerden vergoed

“Een stoornis leidde tot de feiten, maar nu die stoornis van de baan is, moet hij worden vrijgesproken. Intussen heeft hij wel al 62 gedupeerden vergoed. De resterende vier zal hij ook vergoeden.”

A.D. bood op het einde van de pleidooien zijn excuses aan. De uitspraak volgt op 1 juni. (AFr)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.