Man uit Damme krijgt twee jaar cel voor ongeval waarbij vriendin sterft

Zoë Boucquet kwam om het leven nadat haar vriend met haar wagen botste op een bestelwagen en vervolgens crashte tegen een duiker.
Zoë Boucquet kwam om het leven nadat haar vriend met haar wagen botste op een bestelwagen en vervolgens crashte tegen een duiker.
Redactie KW

Een 26-jarige man uit Damme is veroordeeld voor het dodelijk ongeval waarbij Zoë Boucquet (29) om het leven kwam. De twintiger vormde sinds een maand een koppel met Zoë toen ze na een nachtje stappen, crashten. K.D. zat aan het stuur van de wagen en had 1,59 promille in het bloed. Hij raakte lichtgewond. De jonge moeder overleed enkele uren na het ongeval. “Ik hoop dat ik niet naar de gevangenis moet”, verklaarde de beklaagde tijdens de vorige zitting. De politierechter sprak maandagochtend wél een celstraf uit. K.D. kreeg een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan zes maanden effectief.

Op 7 juli 2019 sloeg het noodlot genadeloos toe voor Zoë Boucquet uit Knokke. De jonge vrouw zat als passagier in haar BMW die bestuurd werd door haar nieuwe vriend, K.D. uit Damme. Beiden hadden thuis eerst genoten van een barbecue en waren vervolgens nog uit geweest naar een zomerbar.

Op de terugweg naar huis liep het gruwelijk fout. De jongeman reed langs de Natiënlaan in Knokke-Heist achteraan in op een bestelwagen, waarna de BMW vijftig meter weggeslingerd werd en in de gracht tegen een duiker knalde. K.D. raakte lichtgewond, Zoë was kritiek en moest door de brandweer bevrijd worden. Drie uur later overleed ze in het ziekenhuis.

“Speelde letterlijk met Zoë haar leven”

Uit de vaststellingen van de verkeersdeskundige bleek dat de beklaagde op het moment van de crash 110 kilometer per uur reed. Op die plaats is 90 kilometer per uur de toegelaten maximumsnelheid. Hij had bovendien 1,59 promille alcohol in het bloed. Tijdens de vorige zitting richtte K.D. zich tot de nabestaanden van Zoë. “Ik wil me nogmaals excuseren naar de familie toe. Het spijt me, maar jammer genoeg kan ik de klok niet terugdraaien”, sprak de man.

Voor de familie maakte dat weinig verschil. “In de weken na het ongeval hebben we nog veel contact gehad met K. We wisten toen nog niet wat er was gebeurd. Pas later hebben we gezien dat hij letterlijk met Zoë haar leven heeft gespeeld. Hij reed absoluut niet veilig. Iedereen kan een ongeval veroorzaken, maar niet op die manier”, reageerde de zus.

“Foutieve inschatting”

Zoë Bouquet, op dat moment mama van een 2-jarig zoontje, voelde zich na het avondje stappen niet meer in staat om te rijden. Ze was te moe en had te veel gedronken, vertelde ze aan vrienden aan de zomerbar. Volgens getuigen vroeg ze daarop aan K.D. om te sturen. Het aanbod om bij vrienden te slapen, sloeg ze af.

“Mijn cliënt is uiteindelijk ingegaan op haar vraag. Dat bleek de meest onverstandige beslissing van zijn leven”, aldus de advocaat van de beklaagde. “Het was een foutieve inschatting van zijn mogelijkheden. Mijn cliënt vermoedt dat hij op de terugweg naar huis in slaap is gevallen, waarna het ongeval gebeurde. Het is een groot zwart gat.”

Rijverbod

De verdediging vroeg aan de rechtbank om geen celstraf op te leggen. “Al beseft die man natuurlijk wel dat hij gestraft moet worden. Volgens ons is een ernstig rijverbod hier meer aan de orde”, klonk zijn verdediging nog.

De politierechter ging niet helemaal mee in het verhaal en veroordeelde K.D. tot een celstraf van twee jaar, waarvan 18 maanden met uitstel. In de praktijk zal de man dus niet naar de gevangenis moeten.

Hij krijgt ook nog een rijverbod van twee jaar, waarvan één jaar effectief. Als D. daarna zijn rijbewijs terug wil krijgen, zal hij zijn praktisch en theoretisch rijexamen opnieuw moeten afleggen. Daarnaast zal hij ook moeten slagen voor medische en psychologische proeven. (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.