Man riskeert vijf jaar cel voor mensensmokkel nadat hij met bootjes betrapt werd in Kortrijk

Redactie KW

Een 36-jarige Irakees uit Duitsland riskeert voor de Brugse strafrechtbank vijf jaar effectieve celstraf voor mensensmokkel.

Op 3 mei werd de bestelwagen van Salem H. in Kortrijk gecontroleerd door de politie. In het voertuig lagen reddingsvesten, een buitenboordmotor, brandstof en enkele opblaasbare boten. Volgens het parket was het materiaal bestemd voor mensensmokkel over zee. Op de vrachtbrief die H. voorlegde stond 1.650 kilogram aan boten en ander nautisch materiaal. “Er zullen dus nog heel wat meer bootjes in het laadruim gezeten hebben”, verduidelijkte procureur Frank Demeester.

Onderzoek wees uit dat H. uit Duitsland of Nederland kwam, en richting Frankrijk reed. De man uit het Duitse Bielefeld verklaarde dat het niet verboden is om met nautisch materiaal rond te rijden en dat hij al drie of vier gelijkaardige ritten had uitgevoerd. Opmerkelijk: bij de onderzoeksrechter liet H. zich ontvallen dat zijn vier neven verdronken tijdens een overtocht zeven jaar geleden. H. kreeg in 2018 in Hongarije al eens 3,5 jaar cel voor mensensmokkel.

De advocaat van H. stuurde aan op de vrijspraak. “Mijn cliënt dacht dat het een legale bestelling was”, pleitte meester Bram Vercouter. “Er was zelfs een vrachtbrief. Hij was zich van geen kwaad bewust. In Duitsland werd hij ook gecontroleerd maar daar mocht hij gewoon doorrijden.” De rechtbank doet uitspraak op 14 december. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.