Man riskeert vijf jaar cel voor mensensmokkel met gammel bootje

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een 43-jarige Litouwer riskeert in de Brugse rechtbank vijf jaar effectieve celstraf voor mensensmokkel. De man werd voor de Oostendse kust geklist met vier Albanese vluchtelingen in zijn gammele zeilbootje. Pavel J. ontkent met klem dat hij de slachtoffers naar het Verenigd Koninkrijk wou brengen. “Ik wou enkel hun geld aftroggelen.”

In de nacht van 11 op 12 september vorig jaar spotte het Maritiem Informatiekruispunt voor de kust van Oostende een kleine zeilboot. Omdat het gammele vaartuig niet beschikte over verlichting of een identificatiesysteem ging de Scheepvaartpolitie ter plaatse. Aan boord trof de politie vier Albanese vluchtelingen aan. De Litouwse schipper, Pavel J. (43), had 410 euro en 400 Britse pond op zak. Hij werd in de boeien geslagen en zit sindsdien in de cel.

Een van de slachtoffers verklaarde dat ze vanuit Brussel in een wagen naar Blankenberge waren gebracht. “De chauffeur liet hen op 200 meter van het bootje uitstappen”, verduidelijkte de procureur. “De slachtoffers moesten vervolgens hun gsm uitzetten en bij de beklaagde in het bootje stappen. Deze mensen gingen vervolgens in levensgevaarlijke omstandigheden het water op richting het Verenigd Koninkrijk. Het vaartuig beschikte niet over communicatiemiddelen en buiten enkele vervallen vuurpijlen waren geen reddingsmiddelen aan boord. Ik vraag vijf jaar effectieve celstraf en een geldboete van 32.000 euro.”

Volgens de verdediging was er geen sprake van mensensmokkel. “Mijn cliënt vertrok in de zomer van 2020 uit Litouwen en kwam naar het Verenigd Koninkrijk waar hij in Essex voor 6.000 euro dat bootje kocht”, pleitte meester Bram Elyn. “Hij had daar jaren voor gespaard en uit nostalgie voer hij naar Antwerpen waar hij vroeger nog enkele jaren heeft gewoond. Hij kwam er in contact met enkele Albanezen die met een bundel geld zwaaiden en vroegen of hij hen naar Engeland kon brengen. Maar mijn cliënt was nooit zinnens om dit daadwerkelijk te doen. Hij deed enkel alsof en was van plan om hen in Nederland of Frankrijk af te zetten. Hier was hooguit sprake van een poging tot oplichting. En daar staat maximaal drie jaar cel op.”

Pavel J. bevestigde in zijn laatste woord de uitleg van zijn raadsman. “Ik wou die mensen enkel hun geld aftroggelen”, stelde hij. “Bovendien worden voor mensensmokkel altijd grotere boten gebruikt.” Rechter Bert Salembier, die alle West-Vlaamse mensensmokkeldossiers behandelt, sprak hem prompt tegen. “Je wil niet weten wat voor gammele bootjes hier de revue passeren.”

De uitspraak volgt op 10 maart.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.