Man (26) riskeert 4 jaar voorwaardelijke celstraf voor brandstichting in eigen woning

Redactie KW

De 26-jarige man die op 21 augustus 2019 zijn eigen woning in de Rodenbachwijk in Roeselare in brand stak, riskeert voor de correctionele rechtbank van Kortrijk een voorwaardelijke celstraf van 4 jaar. Hij raakte zelf zwaar verbrand en verscheen met een drukpak voor de rechter. “Gelukkig kan ik op de steun van mijn gezin, familie en vrienden blijven rekenen. Ik werk elke dag aan mezelf en aan de woning”, klonk het berouwvol.

Die bewuste woensdagnamiddag liep zijn partner Shauni M. (23) plots al roepend en wenend de Jan Hijoenstraat over en belde in paniek bij enkele buren aan. Even voordien hadden de buren de vrouw ruzie horen maken met haar partner Thomas V. “Ze stond buiten met haar kindjes van 3 jaar en 8 maanden. Ik nam de kinderen binnen”, aldus een buurvrouw toen. “Ze vertelde dat ze slaande ruzie had gehad.” Daarna keerde Shauni M. naar haar woning terug, maar daar was ondertussen al brand uitgebroken. In minder dan een kwartier verteerden vlammen en vuur de volledige inboedel.

Zichzelf overgoten met benzine

Even na het uitbreken van de brand kwam Thomas V. in een brandend t-shirt naar buiten gelopen. Een buurvrouw nam hem mee naar binnen om met water af te koelen. Even later nam de brandweer die taak met bluswater over. Na verzorging door een MUG-team ging hij daarna naar het brandwondencentrum in het UZ in Gent. Met derdegraads wonden werd hij dagenlang in coma gehouden. Na zijn verblijf in het ziekenhuis werd hij aangehouden voor brandstichting, na zijn vrijlating volgde een opname in een psychiatrisch ziekenhuis en begeleiding voor zijn alcohol- en psychologische problemen.

De woning in de Jan Hijoenstraat ging volledig in de vlammen op. Nochtans had Thomas V. er zelf al vele uurtjes renovatiewerken uitgevoerd. Goed in zijn vel voelde hij zich nochtans niet. Toen Shauni M. die woensdagnamiddag thuis arriveerde, zat hij dronken in een stoel. Er volgde een discussie en slaande ruzie. De vrouw en kinderen vluchtten naar buiten, Thomas V. overgoot zichzelf en de woning met een jerrycan benzine en liep ook naar buiten.

Hulpverlening en begeleiding

Ruim één jaar later drukte Thomas V. zijn spijt uit tegenover zijn echtgenote, familie en buren. “Ik had die dag een mindere dag en zocht een uitweg in alcohol”, vertelde hij aan de rechter. “Ik herinner me er niet veel meer van. Gewoon dat ik in de voormiddag gaan werken was… Dankzij hulpverlening en begeleiding ben ik me nu bewust van mijn problemen. Ik werk er elke dag aan. Ik heb geleerd het verleden los te laten en positief vooruit te kijken.”

Hij kan daarbij op de steun van zijn echtgenote blijven rekenen. Ondertussen is hij aan de renovatie van de uitgebrande woning gestart. Of het koppel er nadien ook terug zal gaan wonen, is nog onduidelijk. Samen met zijn advocaat vroeg V. de rechter geen straf op te leggen, maar hij toonde zich ook bereid begeleidende voorwaarden na te leven. “Financieel, lichamelijk en emotioneel is hij al zwaar genoeg gestraft“, aldus zijn advocaat. Het vonnis volgt op 14 oktober. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier