Man riskeert boete omdat hij oorlogswapens vergat te registreren

De beklaagde beweerde dat hij niet wist dat de oorlogswapens geregistreerd moesten worden.
De beklaagde beweerde dat hij niet wist dat de oorlogswapens geregistreerd moesten worden.
Redactie KW

Een 65-jarige man uit Koksijde riskeert een geldboete van 800 euro omdat bij hem thuis 4 vergunningsplichtige wapens werden aangetroffen. Het ging om antieke oorlogswapens die niet geregistreerd waren.

De feiten kwamen aan het licht toen de wijkagent op 5 oktober vorig jaar langsging bij Jean D. in Koksijde. Die was toen net verhuisd vanuit Chapelle-Lez-Herlaimont in Wallonië naar de kust. Op zijn schouw stonden vier antieke oorlogswapens waarvoor D. geen vergunning kon voorleggen.

“Volgens de man is hij dat door zijn verhuis vergeten maar de periode van regularisatie van die oude wapens was al veel eerder afgelopen”, sprak de procureur. “En al die tijd ondernam D. geen actie. Bij zijn verhuis werd in het register gezien dat hij wapenbezitter was en zo kwamen de feiten aan het licht. Ik vorder 800 euro boete.”

“Niet op de hoogte”

Volgens D. viel hij uit de lucht toen hij vernam dat dergelijke wapens geregistreerd moesten zijn. “Ik wist niet van het feit dat ik die heel oude wapens moest aangeven. Het zijn eigenlijk erfstukken van mijn overleden vader en grootvader. Ze stonden op de schouw als sierstukken maar werken zelfs niet. Ik wil er wel afstand van doen maar eigenlijk zijn het emotionele stukken. Als ik kon, zou ik ze nu nog regulariseren maar dat kan niet meer. Ik wist niet van die periode.”

Dat kon de rechter moeilijk geloven. “Het is meermaals in de media geweest en als wapenbezitter zou u dat moeten weten.” Vonnis op 2 april. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.