Man ontkent vervalsing overlijdensakte

De beklaagde beweerde zelf verbaasd te zijn dat zijn ‘dode’ echtgenote weer levend en wel opdook in België.© Getty Images
De beklaagde beweerde zelf verbaasd te zijn dat zijn ‘dode’ echtgenote weer levend en wel opdook in België.© Getty Images
Redactie KW

Een 45-jarige Antwerpenaar riskeert in de Brugse rechtbank een effectieve celstraf voor oplichting en uitkeringsfraude. Volgens het parket vervalste hij een overlijdensakte om de levensverzekering van zijn echtgenote op te strijken.

Halfweg december 2017 trok A.F. met zijn gezin, dat toen in Brugge woonde, voor enkele weken naar zijn thuisland Irak. In januari 2018 keerde hij alleen terug naar België en beweerde hij dat zijn echtgenote gestorven was.

Hij verkocht de gezinswoning, verhuisde naar Antwerpen en regelde de nalatenschap met een Iraakse overlijdensakte, die later vals bleek te zijn. Op die manier streek hij naast de levensverzekering van 162.000 euro, ook bijna 6.500 euro kindergeld, 4.300 euro weduwnaarspensioen en ruim 29.000 euro ziekte-uitkeringen op.

Springlevend

Het gesjoemel kwam aan het licht toen de echtgenote van F. springlevend weer opdook in België. De vrouw, die tegenwoordig in Doornik woont, stapte eind 2019 naar de politie en diende een klacht in omdat ze door haar ‘overlijden’ niets meer kon doen.

A.F. werd in augustus vorig jaar aangehouden en zit sindsdien in de cel. Vreemd genoeg trok de vrouw haar klacht intussen opnieuw in en het parket stelde zich woensdag vragen bij haar precieze rol in het verhaal. Ze werd evenwel niet mee gedagvaard.

‘Familieruzie’

De procureur vroeg een effectieve celstraf voor A.F., de verdediging ging voor de vrijspraak. Volgens advocaat Mathieu Langerock is zijn cliënt het slachtoffer van een ruzie tussen de Iraakse families van de betrokkenen.

“Tijdens hun trip naar Irak verbleven zij elk bij hun eigen familie”, stelde hij. “Toen mijn cliënt opnieuw in België was, ontving hij dat overlijdensattest van haar familie. Hij had geen reden om aan de authenticiteit te twijfelen want ze nam ook geen contact meer op. Toen hij hoorde dat ze weer in het land was, viel hij compleet uit de lucht.”

A.F. trad zijn advocaat volmondig bij. “Ik wou helemaal geen oplichting plegen”, beweerde hij. “Ik deed gewoon wat iedereen in mijn plaats gedaan zou hebben.”

De procureur hechtte daar geen enkel geloof aan. “Zijn verhaal houdt geen steek”, stelde hij. “Die man is duidelijk aan het liegen.” De uitspraak volgt op 3 februari. (Afr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier