Man krijgt vier jaar cel voor mensensmokkel met gammel bootje voor Oostendse kust

© iStock
© iStock
Redactie KW

Een 43-jarige Litouwer, die voor de Oostendse kust werd geklist met vier Albanese vluchtelingen in een gammel bootje, heeft in de Brugse rechtbank vier jaar effectieve celstraf en een geldboete van 32.000 euro gekregen voor mensensmokkel.

In de nacht van 11 op 12 september vorig jaar spotte het Maritiem Informatiekruispunt voor de kust van Oostende een gammel zeilbootje zonder verlichting of identificatiesysteem. Aan boord zaten vier Albanese vluchtelingen. De Litouwse schipper, Pavel J. (43), had een aanzienlijke som cash geld op zak en werd in de boeien geslagen. Sindsdien zit hij in de cel.

Levensgevaarlijk

Een van de slachtoffers verklaarde dat ze vanuit Brussel in een wagen naar Blankenberge waren gebracht. “De chauffeur liet hen op 200 meter van het bootje uitstappen”, verduidelijkte de procureur. “De slachtoffers moesten vervolgens hun gsm uitzetten en bij de beklaagde in het bootje stappen. Deze mensen gingen in levensgevaarlijke omstandigheden het water op richting het Verenigd Koninkrijk. Het vaartuig beschikte niet over communicatiemiddelen en buiten enkele vervallen vuurpijlen waren geen reddingsmiddelen aan boord. Ik vraag vijf jaar effectieve celstraf en een geldboete van 32.000 euro.”

Poging tot oplichting

Volgens de verdediging was er geen sprake van mensensmokkel. “Mijn cliënt vertrok in de zomer van 2020 uit Litouwen en kwam naar het Verenigd Koninkrijk waar hij in Essex voor 6.000 euro dat bootje kocht”, pleitte meester Bram Elyn. “Hij had daar jaren voor gespaard en uit nostalgie voer hij naar Antwerpen waar hij vroeger nog enkele jaren heeft gewoond. Daar kwam hij in contact met enkele Albanezen die met een bundel geld zwaaiden en vroegen of hij hen naar Engeland kon brengen. Maar mijn cliënt was nooit zinnens om dat daadwerkelijk te doen. Hij deed enkel alsof en was van plan om hen in Nederland of Frankrijk af te zetten. Hier was hooguit sprake van een poging tot oplichting. En daar staat maximaal drie jaar cel op.”

Pavel J. bevestigde in zijn laatste woord de uitleg van zijn raadsman. “Ik wou die mensen enkel hun geld aftroggelen”, stelde hij. Maar de rechter hechtte woensdag geen enkel geloof aan dit verhaal. (AFr )

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.