Man die zetel in brand stak met Urbanusstrip vraagt in beroep straf met uitstel

Redactie KW

Een 48-jarige Oostendenaar vraagt in beroep een straf met uitstel voor de bizarre brandstichting van een zetel. “Ik heb in mijn leven al een miljoen vissen gedood, maar als een zetel per ongeluk in brand vliegt, steken ze mij meteen in den bak.”

Op de binnenkoer van een appartementsgebouw in de Vaartstraat in Oostende vloog op 22 juni vorig jaar een zetel in brand. De brandweer kon verhinderen dat de vlammen oversloegen naar het gebouw. Onderzoek wees op kwaad opzet waarna bewoner T.C. (48) werd opgepakt.

Brandexperts

De man beweerde dat hij de zetel per ongeluk in brand had gestoken. Hij wou naar eigen zeggen een sigaret roken, maar omdat zijn aansteker niet meer werkte, stak hij een Urbanusstrip in brand aan het gasfornuis. De brandende strip zou hij vervolgens door het raam naar buiten hebben gegooid, met de bekende gevolgen.

Brandexperts twijfelen aan dat verhaal, omdat het de dagen daarvoor flink had geregend en de zetel dus doornat moest geweest zijn. Bovendien had hij een paar dagen eerder ook al een tuinstoel in brand gestoken op de binnenkoer. Hij had toen in de bewuste zetel naar het vuur zitten kijken.

Verslaving

Hij kreeg in eerste aanleg 37 maanden effectief . Hij ging in beroep om een straf met uitstel onder voorwaarden te vragen om zich te laten helpen aan zijn verslaving voor speed en cannabis. “Jammer genoeg kan er door corona geen intakegesprek worden gevoerd vanuit de gevangenis. En vanuit Sleidinge kwam het antwoord dat mijn cliënt een jaar te oud is”, aldus zijn advocaat.

Hij vraagt ook begrip voor de situatie van T.V. aangezien hij nog maar net voordien zijn moeder had verloren bij wie hij inwoonde. “De oudste zus heeft dan zonder zijn medeweten het huurcontract ontbonden en plots zou meneer op straat gezet worden.”

Straf met uitstel

Het openbaar ministerie is het eens met de vraag. “Ik vind het raar dat de rechtbank van eerste aanleg geen oren had naar een straf met uitstel en hem maar meteen heeft weggeborgen in de gevangenis. Ik vind 37 maanden effectief in dit geval geen meerwaarde. Ik ben akkoord met een straf met uitstel onder voorwaarden, zodat meneer zich kan laten begeleiden voor zijn drugsgebruik.

Visser T.C. minimaliseert het toch allemaal. “Ik heb in mijn leven al een miljoen vissen gedood, maar als een zetel per ongeluk in brand vliegt, steken ze mij meteen in den bak.” Uitspraak op 1 juni. (OSM)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.