Man die partner bedreigde en vuurde op speciale eenheden riskeert 30 maanden cel

© Getty Images/Tetra images RF
© Getty Images/Tetra images RF
Redactie KW

Een paracommando op rust uit De Panne die zich op de avond van woensdag 21 oktober zijn partner bedreigde en zich gewapend verschanste in zijn woning in de Veurnestraat, riskeert 30 maanden celstraf.

De man schoot meermaals op de politie en wou zelf afgeknald worden, de zogenoemde ‘suicide by cops’. Uiteindelijk schoot een sluipschutter op zijn vuurwapen en hand, waarop hij werd geneutraliseerd. “U heeft heel veel mensen in gevaar gebracht. De manier waarop u uw partner en de politie behandelde, is verschrikkelijk”, zei de strafrechter tegen hem.

Laurent P. (60) had zijn partner in 2018 leren kennen. Ze woonden samen en besloten in april 2020 zelfs te trouwen. Maar sinds de coronacrisis ging het enorm bergaf. “Mijnheer was zijn werk verloren als hulpkok in een hotel en raakte verslaafd aan alcohol, alsook zware kalmeermiddelen. Hij begon zijn partner erg te controleren en vermoedde dat ze met andere mannen om ging, wat overigens niet klopte. De ochtend van 21 oktober zat hij opnieuw zwaar aan de drank en de combinatie met de zware kalmeermiddelen deed zijn stoppen doorslaan”, aldus de procureur op het proces.

“Het was weer tot een discussie gekomen omdat zijn partner opnieuw was begonnen met roken. Mijnheer was daar tegen gekant doordat hij al een familielid verloor aan longkanker, maar middelenmisbruik was blijkbaar geen probleem. Toen ze hem wou verlaten omdat ze zijn gedrag en alcoholverslaving niet meer aan kon, nam hij een antiek tempelierszwaard van uit zijn collectie en zwaaide hij richting haar hoofd. De vrouw slaagde erin om te vluchten met haar hondje en belde de politie. Hij riep nog dat hij het pand niet levend zou verlaten”, ging de procureur verder. De gevluchte vrouw maakte er melding van dat haar partner in het bezit was van twee echte handvuurwapens.

Schieten op onderhandelaars

“De politie kwam ter plaatse en er werd meermaals op hen gevuurd door de beklaagde. De patrouilles konden onmogelijk zien dat het om alarmpistolen ging. De buurt werd hermetisch afgesloten en de speciale eenheden opgeroepen. Er is daarop nog tot tien maal toe geschoten naar de onderhandelaars door de beklaagde. In de buurt werden 8 hulzen gevonden. De beklaagde wou gedood worden door politiekogels, maar een sluipschutter slaagde er na uren in om de actie tot een goed einde te brengen. Hij richtte op het vuurwapen van Laurent P. en door de kogelinslag werd het wapen verbrijzeld. Ook zijn wijsvinger raakte echter ernstig gewond. Hoe dan ook een pluim voor de speciale eenheden. De beklaagde kon zomaar doodgeschoten zijn geweest ter verdediging”, aldus de procureur.

In de ziekenwagen verklaarde de man nog dat hij zijn partner zou vermoorden. “In een later verhoor diste hij een heel ander verhaal op. Hij ontkende de bedreigingen aan zijn partner en stelde dat hij het tempelierszwaard nam om te slijpen en poetsen. Over zijn vuurwapens zei de beklaagde dat de politie goed wist dat het om alarmpistolen ging. Maar die zijn amper te onderscheiden van echte exemplaren. Voorts minimaliseerde hij de feiten vooral”, voegde de procureur nog toe.

“Zo ken ik hem niet”

Gerechtspsychiater Hans Hellebuyck oordeelde dat Laurent P. niet geestesziek is maar een verbod op alcohol en kalmeringsmiddelen aangewezen is. In het appartement werden overigens nog een bajonet en een sabel in beslag genomen, bovenop het tempelierszwaard. De verdediging van de beklaagde stelde dat de man afgegleden is in alcohol- en middelenmisbruik door flinke tegenslagen afgelopen jaar.

“Toen zijn vrouw hem in oktober wou verlaten, zag hij het niet meer zitten en zag hij ook geen uitweg meer. Maar eerlijk? Dit is een brave man en zo ken ik hem écht niet. Dit is allemaal het gevolg van een cocktail van alcohol en kalmeringsmiddelen in combinatie met de relatiebreuk die hij niet kon verkroppen. Het klopt dat hij wou doodgeschoten worden door de politie. Maar die maanden in voorhechtenis hebben een enorme indruk op hem gemaakt”, pleitte de raadsman.

De rechter trok nog flink van leer. “De manier waarop u handelde tegenover uw partner, de politie en de speciale eenheden zijn ronduit verschrikkelijk. U heeft enorm veel mensen in gevaar gebracht”, klonk het. Laurent P. excuseerde zich nog en zijn advocaat vroeg een straf met uitstel, onder strikte voorwaarden zoals een alcohol- en kalmeermiddelverbod. Het openbaar ministerie eiste nog de verbeurd verklaring van de in beslag genomen wapens.

Vonnis volgende dinsdag.

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.