Man die messteken gaf aan liefdesrivaal komt weg met 70 uur werkstraf

©joebelanger Getty Images/iStockphoto
©joebelanger Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een werkstraf van 70 uur en 800 euro boete. Dat is de straf die een man uit De Panne heeft gekregen van de rechter in Veurne na een messteken aan zijn liefdesrivaal in Houtem. Hij wou een vrouw beschermen tegen haar vriend toen ze klappen kreeg. De beklaagde komt goed weg, wetende dat het openbaar ministerie 20 maanden celstraf had gevorderd.

Slachtoffer J.V. uit Houtem was al enkele jaren samen met zijn vriendin R. maar er waren hevige ruzies, waarbij R. al enkele keren slagen had gekregen. Volgens het openbaar ministerie werd de relatie in februari 2019 ‘on hold’ gezet. R. vluchtte in de armen van M.V. uit De Panne, met wie ze vervolgens samen een appartement huurde in zijn gemeente. Maar ook die relatie liep op de klippen en de vrouw keerde terug naar J.V. in Houtem. Op 13 juli kreeg R. echter alweer klappen van J.V.

Ze belde naar haar ex-partner M.V. en vertelde hem wat er gebeurd was, waarop die besloot om naar de woning in Houtem af te zakken. De voordeur stond open bij aankomst en hij zag het koppel hevig ruziën in de gang. M.V. nam een broodmes uit de wagen en stapte op J.V. af. Hij stak hem in de linkerbovenarm en rug. J.V. zeeg neer en M.V. sloeg op de vlucht. Hij gooide het wapen ook nog weg, maar bood zich uiteindelijk zelf aan bij de politie, op het moment dat het leven van J.V. aan een zijden draadje hing. Opvallend was dat M.V. de dag voor de feiten nog voorwaardelijk in vrijheid werd gesteld door de onderzoeksrechter in een dossier rond de verkoop van cannabis.

Tuinaanlegger

De advocaat van dader M.V. pleitte dat zijn cliënt handelde uit zelfverdediging. “J.V. was zeer agressief, alleen daarom haalde mijn cliënt uit met het broodmes”, aldus de verdediging. “Nooit heeft hij het doel gehad om te doden. Dat mes had hij gewoon in de auto liggen om mee te eten, net zoals ander bestek”, ging de raadsvrouw verder. De kwalificatie was immers poging tot doodslag. Ze voegde nog toe dat haar cliënt vluchtte omdat hij in paniek was, maar zijn verantwoordelijkheid niet wou ontlopen. “Uiteraard beseft hij dat verkeerd handelde. Toch vraag ik de vrijspraak op basis van wettige zelfverdediging”, aldus de advocate tijdens het proces. Het openbaar ministerie had 20 maanden effectieve celstraf gevorderd.

J.V. eiste 10.000 euro schadevergoeding om de medische kosten te dekken. Zijn werkgever, een tuinaanlegger, stelde zich eveneens burgerlijke partij en eist zelfs 59.000 euro. “Mijn cliënt kon maandenlang niet op zijn werkkracht rekenen en heeft enorm veel werk moeten afzeggen. De economische schade is gigantisch. Wij hebben dat op 59.000 euro begroot”, sprak de raadsman van de tuinaannemer. De verdediging betwistte die bedragen en vroeg ze te herleiden tot het minimum.

Grote gunst

Dinsdagmorgen sprak de strafrechter het vonnis uit: 70 uur werkstraf en 800 euro boete, een grote gunst in het licht van de vordering van het openbaar ministerie. De poging tot doodslag werd geherkwalificeerd naar slagen en verwondingen met meer dan vier maand arbeidsongeschiktheid. De rechtbank oordeelde ook dat er van wettige zelfverdediging geen sprake was, wel van uitlokking.

M.V. werd voor twee derde aansprakelijk gesteld en J.V. voor een derde, gezien zijn agressief gedrag. M.V. moet een schadevergoeding van 4.000 euro betalen aan J.V. en 11.900 euro aan zijn werkgever voor de geleden economische schade, zo oordeelde de rechter nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier