Man die in Brugge overlijden echtgenote in scène zette om levensverzekering op te strijken krijgt twintig maanden cel

Een 45-jarige Antwerpenaar heeft in de Brugse rechtbank twintig maanden effectieve celstraf gekregen voor oplichting en uitkeringsfraude. De man vervalste een overlijdensakte om de levensverzekering van zijn echtgenote op te strijken.

Halfweg december 2017 trok Adnan F. met zijn gezin, dat toen nog in Brugge woonde, voor enkele weken naar zijn thuisland Irak. In januari 2018 keerde hij alleen terug naar België en loog hij dat zijn echtgenote gestorven was. Hij verkocht de gezinswoning, verhuisde naar Antwerpen en regelde de nalatenschap met een valse Iraakse overlijdensakte. Zo incasseerde hij naast de levensverzekering van 162.000 euro ook 4.300 euro weduwnaarspensioen, bijna 6.500 euro kindergeld en ruim 29.000 euro ziekte-uitkeringen.

Het gesjoemel kwam aan het licht toen de echtgenote van F. springlevend terug opdook in België. De vrouw, die tegenwoordig in Doornik woont, stapte eind 2019 naar de politie en diende een klacht in omdat ze door haar “overlijden” niets meer kon doen. Adnan F. werd vorige zomer opgepakt in het Verenigd Koninkrijk en zit sindsdien in de cel. Vreemd genoeg trok de vrouw haar klacht intussen opnieuw in en het parket stelde zich dan ook vragen bij haar precieze rol. Toch werd ze niet mee gedagvaard.

Slachtoffer van familieruzie

Tijdens zijn proces waste F. zijn handen in onschuld. “Mijn cliënt is het slachtoffer van een ruzie tussen zijn familie en die van zijn vrouw”, pleitte advocaat Mathieu Langerock. “Tijdens hun trip naar Irak verbleven zij elk bij hun eigen familie. Toen mijn cliënt terug in België was ontving hij dat overlijdensattest van haar familie. Hij had geen reden om aan de authenticiteit te twijfelen want ze nam ook geen contact meer op.”

De man trad zijn advocaat volmondig bij. “Ik deed gewoon wat iedereen in mijn plaats gedaan zou hebben”, stelde hij. Maar de rechter achtte het gesjoemel wel degelijk bewezen. “De beklaagde was nog in Irak toen zijn partner er zogezegd overleed. Dat hij in die omstandigheden nooit zijn dochter probeerde op te halen is ongeloofwaardig.” Nog volgens de rechter blijkt uit het dossier dat F. in 2019 valselijk het overlijden van zijn dochter probeerde aan te geven bij de gemeente Beloeil in de provincie Henegouwen.

Enkel voor het vermeend gesjoemel met ziekte-uitkeringen werd F. vrijgesproken. Hiervoor had hij immers wel een geldig attest van een arts. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.