Man die Bruno (45) aanreed en voor dood achterliet in Vogezen, komt weg met lichte straf

Bruno werd na het ongeval opgenomen in het ziekenhuis van Sarrebourg.© gf
Bruno werd na het ongeval opgenomen in het ziekenhuis van Sarrebourg.© gf
Redactie KW

Bruno (45) uit Nieuwpoort werd in september 2020 van de weg gemaaid met zijn fiets en voor dood achtergelaten, na een ongeval met vlucht in de Franse Vogezen. Acht breuken liep hij op. Zeven maanden later heeft hij nog steeds twee operaties voor de boeg. Intussen is de bestuurder (80) veroordeeld voor de Franse politierechtbank. Hij komt weg met twee maanden cel met uitstel, 150 euro boete en geen rijverbod. “Om depressief van te worden.”

Bruno uit Nieuwpoort neemt de zorg op voor zijn mindervalide echtgenote. In september vorig jaar zouden ze eens écht gaan genieten, drie weken lang samen met vrienden in een huisje in de Vogezen. De man is ook fervent wielertoerist en trok er na enkele dagen alleen op uit, zijn klimmersbenen testen in het middengebergte. Maar na amper 25 kilometer werd hij op een kaarsrechte baan van de weg gemaaid .

Dubbel vluchtmisdrijf

“Ik viel en rolde meters over straat, belandde in de berm, kermde van de pijn en kon niet meer bewegen. De bestuurder reed verder zonder te stoppen. Ik zag daarna een motorhome aankomen en dacht dat die wél zou stoppen om me te helpen, maar integendeel. Die reed nog eens over mijn fiets en stoof ook door. Daarna hebben twee dames mij aangetroffen en de hulpdiensten gebeld.”

Die momenten staan nog steeds in Bruno’s geheugen gegrift. De tol was zwaar: acht breuken, waaronder zijn sleutelbeen, schouder, drie ruggenwervels en zijn heup. Het duurde weken vooraleer hij gerepatrieerd kon worden. “Bovendien voelde ik mij schuldig omdat ik niet voor mijn vrouw kon zorgen. Gelukkig hebben onze vrienden die taak op zich genomen. Ik ben hen nog steeds dankbaar”, vertelt Bruno.

(Lees verder onder de foto)

De fiets van Bruno na de aanrijding.© gf
De fiets van Bruno na de aanrijding.© gf

Er wachtten hem maanden van revalidatie. “Pas sinds twee weken zit ik opnieuw op de fiets en begin ik lichtjes te trainen, op een laag pitje. Maar vanaf het moment dat ik ‘vollen bak’ wil gaan, doet alles weer pijn. Nieuwe onderzoeken brachten aan het licht dat ik nog twee keer onder het mes moet, want mijn heup- en schouderletsel zijn niet goed genezen. Ik word er echt depressief van”, aldus de Nieuwpoortenaar.

Gendarmerie als pitbull

De man (80) die hem al dat leed berokkende, had Bruno wel eens in de ogen willen kijken. De dader moest vorige week voor de rechtbank van Metz verschijnen.

Het onderzoek naar hem liep nochtans niet van een leien dakje. “Maar ik ben enorm tevreden over de Franse gendarmerie, die zich als een pitbull in de zaak heeft vastgebeten. De dader (80) had zijn kapotte spiegel daags na het ongeval al laten vervangen en herspuiten bij zijn garagist.”

“Hij ontkende eerst de aanrijding, maar iemand van zijn kennissen heeft zijn mond voorbijgepraat. Daarna zei de man dat hij niets van de aanrijding merkte. Hoe dan ook echt puik werk van de rechercheurs”, vindt Bruno.

Geen schuldbesef

Door de coronamaatregelen rond reizen, zag hij de verplaatsing en de administratieve rompslomp errond echter niet meer zitten. Bruno’s verzekeraar nam de honneurs waar op het proces. “Blijkbaar had de dader geen enkel schuldbesef en is hij veroordeeld tot amper twee maanden cel volledig met uitstel, 150 euro boete en zelfs geen rijverbod.”

“Ik kan het niet begrijpen. Hij liet mij voor dood achter. Houden de rechters geen rekening met de ernst van de feiten? Dit is precies een vrijgeleide om vluchtmisdrijf te plegen na een ongeval. Ik ben enorm ontgoocheld”, gaat Bruno verder. Het burgerlijke luik van het proces, over de medische kosten, staat later nog gepland.

Met pijn voor vrouw zorgen

“Ik moet nu eerst nog naar een Franse dokter om mijn letsels opnieuw te laten vaststellen. Dit alles weegt enorm op mijn mentale welzijn. Intussen zorg ik nog steeds voor mijn vrouw, maar dat gaat lang niet optimaal omdat ik zelf nog veel pijn ervaar. Binnenkort moet ik zelf alweer onder het mes”, zucht Bruno. “Terwijl die dader gewoon kan doen alsof er niets gebeurd is.” (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.