Man die agente met mes in borst stak in Oostende riskeert drie jaar cel

Redactie KW

Een 37-jarige Oostendenaar riskeert voor de Brugse rechtbank drie jaar effectieve celstraf voor poging tot doodslag op een politieagente. Hij stak de vrouw tijdens een cafégevecht met een mes in de borststreek, maar haar kogelwerende vest redde haar het leven. “Dit was geen reflex, maar een bewuste daad om te doden.”

Op 10 januari kreeg de politie omstreeks 23 uur een melding van een zware knokpartij aan het terras van een horecazaak op het Monacoplein in Oostende. Een Tsjetsjeen, Movsar I., had het daar aan de stok gekregen met een groepje Afghanen, die naar eigen zeggen zijn vriendin hadden lastiggevallen.

Kogelwerende vest

Twee agenten, die in de buurt waren voor een verkeersactie, kwamen als eersten te plaatse. Een van de agenten immobiliseerde een Afghaanse vechtersbaas waarop Movsar I. op hem kwam afgestormd. De vrouwelijke agente wierp zich ertussen en hield hem tegen, waarop I. haar met een vouwmes in de borststreek stak.

“Mijn kogelwerende vest heeft mijn leven gered”, getuigde de agente maandag op het proces. “Ik ben dan ook blij dat ik hier vandaag kan staan. Ik raakte niet gewond, maar de emotionele impact is groot. Was die steek voor iemand anders bedoeld dan zou het veel erger zijn afgelopen.”

Reflex

Na het steekincident sloeg I. op de vlucht maar de politie kon hem verderop aan de Kursaal Westhelling overmeesteren. Het nog opengevouwen mes werd in zijn directe omgeving aangetroffen.

De man beweerde dat hij niet gemerkt had dat het een agente betrof. “Ik schrok toen zij plots voor mij stond en handelde in een reflex”, stelde hij maandag. “Ik wou met dat mes enkel die Afghanen afschrikken. Mijn excuses.”

Uitgebreid strafblad

Volgens procureur Lode Vandaele was geen sprake van een reflex. “Het was een bewuste daad om te doden”, stelde hij. De procureur verwees ook naar het uitgebreide strafblad van I., die al veroordelingen opliep voor wapens, diefstal met geweld, slagen en bendevorming.

Dat I. niet door zou hebben gehad dat hij met een politieagent te doen had deed de advocaat van het slachtoffer af als onzin. “Het woord politie stond in koeien van letters op haar uniform.”

Drugsprobleem

De verdediging vroeg mildheid. “Mijn cliënt had zeker niet de bedoeling om het slachtoffer te doden”, pleitte meester Nadia Lorenzetti.

“Hij wil af van zijn drugsprobleem en van zodra hij vrijkomt zal hij terugkeren naar zijn moederland.” De uitspraak volgt op 23 mei. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier