Man (39) uit Veurne veroordeeld wegens partnergeweld: 18 maanden cel onder voorwaarden

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een 39-jarige man uit Veurne is tot 18 maanden cel veroordeeld wegens partnergeweld, met voorwaarden. Hij kneep haar keel dicht, gaf klappen, deelde een kopstoot uit en sloeg haar appartement kort en klein. Hij ging zo hard te keer dat ramen sneuvelden en het vallende glas schade toebracht aan een geparkeerde wagen.

De feiten gebeurden op 13 november 2020. Er was een hevige discussie ontstaan tussen het koppel en Frederik V. was zwaar onder invloed van alcohol. Hij verliet het appartement van zijn vriendin, maar belde opnieuw aan. Ze liet hem binnen, waarop de situatie zwaar uit de hand liep. Het slachtoffer verklaarde dat hij haar had proberen te wurgen. Ze kreeg meerdere slagen te verduren, alsook een kopstoot. Hij vernielde de inboedel van haar appartement en sloeg de ramen in, waardoor het vallende glas een auto beschadigde. Het slachtoffer was een tijd lang arbeidsongeschikt.

Monster

De politie arresteerde de woesteling en de man zat tot aan zijn proces – twee weken geleden – in voorhechtenis. Niet onlogisch dat de raadkamer hem nog niet op vrije voeten liet, gezien hij eerder al werd veroordeeld voor zwaar partnergeweld. Er was immers sprake van recidivegevaar. “Alcohol maakt een monster van hem. Als hij een effectieve straf uitzit en daarna zonder meer vrij komt, stevenen we mogelijk af op nieuwe feiten. Daarom is opvolging door voorwaarden noodzakelijk”, pleitte de procureur op het proces. Er werd 18 maanden cel gevraagd, gekoppeld aan strenge voorwaarden.

De verdediging gaf aan dat alcohol inderdaad aan de basis van alle problemen ligt en therapie op zijn plaats zou zijn, net zoals relatietherapie. “Mevrouw wil hem een tweede kans geven en vraagt al langer wanneer hij naar huis komt. Ik zou willen vragen het effectieve gedeelte van de straf te beperken”, klonk het pleidooi van de verdediging. Uiteindelijk volgde de rechtbank het pleidooi van het openbaar ministerie en de verdediging.

Strenge voorwaarden

Frederik V. kreeg 18 maanden cel maar met strenge voorwaarden, onder meer zich onthouden van alcoholgebruik, zich laten begeleiden voor een alcohol-agressieprobleem en nauw contact onderhouden met de justitie-assistent. Het slachtoffer van het partnergeweld stelde zich geen burgerlijke partij, de eigenaar van de getroffen wagen wel. De rechter kende een schadevergoeding van 2.460 euro toe. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier