Losse bout leidde tot dood peuter Margo: kinderopvang ‘t Petoetje en verantwoordelijke veroordeeld

Peuter Margo werd lang gereanimeerd maar overleed uiteindelijk. © gf
Redactie KW

De verantwoordelijke van kinderopvang ’t Petoetje in Moorsele en de vzw achter de kinderopvang zijn door de rechter in Kortrijk veroordeeld voor de dood van peuter Margo, tien maanden oud. Door een gebrek aan het bedje stikte het meisje tijdens haar slaap. De twee kinderverzorgsters die dag aan de slag waren, zijn vrijgesproken.

“Stel je voor. Je brengt ’s morgens een gezonde baby binnen bij de crèche en krijgt enkele uren later te horen dat ze in levensgevaar is en het wellicht niet meer zal halen.” Het was zo’n scenario dat Margo’s ouders Koen Desnouck en Elke Desmet uit Moorsele overkwam.

Op 8 september 2020 stelde een kinderverzorgster na het ochtendslaapje van de kindjes in de crèche om 10.25 uur vast dat Margo met haar hoofdje gekneld zat tussen de spijlen van het bedje en haar lichaam tussen de bedrand en de beddenbodem was geschoven. Na een langdurige reanimatie ging het nog richting UZ Gent maar 2 dagen later overleed het meisje.

Losse bout

“Wiegendood”, dachten Koen en Elke aanvankelijk nadat ze de verantwoordelijke van de crèche en de kinderverzorgsters hadden gehoord. Maar twee weken later bleek er meer aan de hand. Een kinderverzorgster vertelde over een gebrek aan het bedje en een onderzoek volgde. Daaruit bleek dat door een losse bout Margo op die manier gekneld kon raken. Bovendien bleek de matras te klein waardoor er een te grote rand tussen de matras en de rand over bleef.

Fouten waarvoor het parket, en nu dus ook de rechter, verantwoordelijke van de kinderopvang Annelies V. (40) verantwoordelijk acht. Ze komt er wel zonder straf vanaf. De vzw achter de kinderopvang krijgt een voorwaardelijke boete van 12.000 euro. De twee aanwezige kinderverzorgsters werd verweten te weinig toezicht tijdens het ochtendslaapje te hebben uitgeoefend, maar dat achtte de rechter niet bewezen.

Wekker

De verantwoordelijke en de twee kinderverzorgsters hadden allen de vrijspraak gevraagd. “Er was een wekker aan de muur die tijdens het slapen om de 20 minuten in werking trad”, legden ze aan de rechter uit. “Dit om er voor te zorgen dat er minstens elk half uur iemand naar boven ging om de kindjes te controleren. In de keuken was er een babyfoon, de kindjes sliepen in een slaapzak zonder lakentjes.”

“De bedjes werden op checklist maandelijks gecontroleerd. Dat was een controle op zichtbare gebreken, geen technische controle natuurlijk. Het mankement aan het bedje van Margo was niet met het blote oog te zien. We hebben enorm van het overlijden van Margo afgezien, hebben altijd goed voor haar gezorgd en er alles aan gedaan om haar nog te redden. Niemand heeft dit gewild.”

De twee kinderverzorgsters zijn ondertussen niet meer als kinderverzorgster actief. De rechter kende aan de nabestaanden 65.000 euro schadevergoeding toe. (LSi)

ADVOCAAT OUDERS: “Opgelucht dat recht is geschied”

Meester Arne Verschuere uit Kortrijk, de advocaat van de ouders van de overleden peuter Margo, reageert opgelucht op het vonnis: “Het belangrijkste is dat de rechter de onopzettelijke doding ten aanzien van de crèche bewezen acht. Het ging niet om wiegendood, er waren mankementen aan de bedjes. Dat beide kinderverzorgsters vrijuit gaan, wil zeggen dat de rechtbank het niet bewezen achtte dat er een gebrek aan toezicht was.”

“Ik zal vanavond het vonnis met mijn cliënten, de ouders van Margo, grondig bespreken. Hoe dan ook, zij zijn opgelucht dat er recht is geschied. Er zijn fouten gemaakt, er is iemand schuldig bevonden aan de dood van een peuter. Een verschrikkelijk feit, dat nooit mocht gebeuren. Mijn cliënten kunnen leven met het vonnis. Opschorting van straf is ook een verklaring van schuld. De morele schadevergoeding die zij nu krijgen is de logica zelve. Het is nu afwachten wat het standpunt van de betichten is. Gaan zij in beroep of niet?” (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier