Lichtere straf in beroep voor mensensmokkelaars

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Twee Afghaanse mensensmokkelaars zijn in beroep veroordeeld tot respectievelijk 4 jaar en 30 maanden cel. Ze probeerden vluchtelingen over de Noordzee te smokkelen in rubberen bootjes. De bal ging aan het rollen toen een doorweekte transmigrant aanbelde bij een inwoner in De Panne en de politie eerder die avond twee verdachte personen onderschepte.

De politie van de zone Westkust werd op 21 januari vorig jaar rond 5.20 uur opgebeld door een bewoner van de Dynastielaan in De Panne. De getuige vertelde dat een man van vreemde origine met natte kleren net bij hem had aangebeld.

De Afghaanse vluchteling verklaarde dat hij zich samen met dertien andere transmigranten aan de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk had gewaagd. Het bootje was echter gekapseisd. Niet veel later werden vijf andere vluchtelingen uit Iran opgepakt.

‘Reisje naar Duinkerke’

Ongeveer twee uur eerder had de politie in De Panne een verdachte auto met Franse nummerplaat onderschept. Samiullah K. (27) en Asif K. (30) verklaarden goede vrienden te zijn uit de regio van Parijs. Aanvankelijk beweerden ze dat ze een reisje wilden maken naar Duinkerke, maar verkeerd waren gereden.

Onderzoek van hun gsm’s wees uit dat de eerste beklaagde een screenshot van een locatie in De Panne naar de bestuurder van het voertuig had gestuurd. Bovendien had Samiullah K. vaak telefonisch contact met een Nederlands nummer dat ook aan het Afghaanse slachtoffer gelinkt kon worden.

Blijven ontkennen

In eerste aanleg werden ze veroordeeld tot zeven en zes jaar cel. Maar in beroep bleven ze ontkennen. “Op fotoherkenning reageren de vluchtelingen negatief naar de cliënten. Bovendien zeggen ze dat de smokkelaars Koerden waren en geen Afghanen.” Ze bleven bij het verhaal dat de ene de andere naar Duinkerke moest voeren als vriendendienst. “Met dat bootje dat in De Panne gevonden werd, hebben ze niks te maken!”

Het hof geloofde hen slechts gedeeltelijk. Voor de smokkel van elf aangetroffen personen werden ze beiden vrijgesproken. Maar voor hun betrokkenheid bij de smokkel van drie mensen, onder wie twee minderjarigen, werden ze wel veroordeeld. Samiullah K. werd veroordeeld tot vier jaar cel, Asif K. kreeg 30 maanden effectief. Ze moeten ook beiden een boete van 24.000 euro betalen, waarvan 19.200 euro met uitstel. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier