Leidster jongerenbende riskeert jaar cel na brutale afranseling dertienjarige

Het slachtoffer (niet de persoon op de foto, red.) kreeg talrijke klappen te verduren.© Getty Images
Het slachtoffer (niet de persoon op de foto, red.) kreeg talrijke klappen te verduren.© Getty Images
Redactie KW

De 19-jarige leidster van een jongerenbende riskeert in de Brugse rechtbank een jaar effectieve celstraf nadat een 13-jarig meisje brutaal werd afgeranseld en vernederd aan het station in Blankenberge. De bende plaatste een filmpje van de feiten op Instagram. “Hoe jij hiervan genoot, is werkelijk om van te kotsen”, brieste de rechter na het zien van de beelden.

Het Zeebrugse slachtoffer, dat in Blankenberge schoolloopt, wou op 22 februari huiswaarts keren toen zij aan het station het pad kruiste van M.C. (19) en enkele minderjarige kompanen.

Het meisje werd meegelokt naar het naburige Descampsplein waar ze talrijke klappen incasseerde en door de jongeren werd uitgelachen en vernederd. “Als je naar de politie stapt, sla ik je dood”, siste M.C. naar het meisje, dat haar gsm-lader moest afgeven en vervolgens mocht beschikken. Een lid van de bende filmde het tafereel en plaatste de beelden op Instagram.

‘Foute vrienden’

“Hoe jij hiervan genoot, is werkelijk om van te kotsen”, brieste de rechter maandag na het bekijken van de beelden. M.C. wordt door het parket aanzien als de leidster van een jongerenbende die al enige tijd de Blankenbergse stationsbuurt terroriseert. De procureur vroeg een jaar cel voor de tiener.

Gevraagd naar de reden van het gratuite geweld haalde M.C. de schouders op. “Foute vrienden zeker”, mompelde ze. De ongeïnteresseerde houding van de beklaagde schoot bij de rechter in het verkeerde keelgat. “Als je zelfs geen reden kan geven voor dergelijke feiten heb je een ferm probleem in je bovenkamer”, schoot ze met scherp.

‘Begeleiding nodig’

De ouders van het slachtoffer, dat bij het incident slechts lichte verwondingen opliep, stelden zich burgerlijke partij en vroegen een voorlopige schadevergoeding van 500 euro. “Wat moet ik hen vertellen als jij het nog niet eens nodig vindt om je spijt uit te drukken”, sneerde advocate Daphné Dumery, tevens burgemeester van Blankenberge, richting M.C.

Na lang aarzelen betuigde M.C., die zonder advocaat naar haar proces kwam, toch haar spijt. Volgens een politieagent, die het meisje al sinds haar twaalfde opvolgt, voorziet ze de minderjarige leden van haar bende ook van cannabis. Op Instagram doken zelfs filmpjes op waarin zij samen met minderjarigen lachgas gebruikt”, getuigde hij tijdens het proces. “Haar ouders trekken zich de situatie niet meer aan. Zij heeft dringend begeleiding nodig.”

Cursus agressiebeheersing

M.C. stelde dat ze geen hulp nodig heeft en verliet de zittingszaal. In de gang barstte ze evenwel in tranen uit. Op voorzet van Daphné Dumery nam het meisje advocaat Mathieu Langerock onder de arm die de rechter kon overtuigen om de zaak uit te stellen tot 12 april.

In tussentijd moet M.C. het OCMW raadplegen, urinecontroles laten uitvoeren door haar huisarts en starten met een cursus agressiebeheersing. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.