Leerling Hoge Kouter verdronken: rechter acht school verantwoordelijk

Samuna Barboza met een foto van zijn zoon. Elie werd nog gereanimeerd maar overleed na 20 dagen coma.© Geert Vanhessche
Samuna Barboza met een foto van zijn zoon. Elie werd nog gereanimeerd maar overleed na 20 dagen coma.© Geert Vanhessche
Redactie KW

De scholengroep Rhizo is verantwoordelijk voor de verdrinking van Elie Barboza (15) uit Sint-Denijs (Zwevegem) op 2 mei 2018 in het zwembad van Zwevegem. Dat is het oordeel van de burgerlijke rechtbank in Kortrijk. De ouders van de autistische en verstandelijk beperkte jongen krijgen een schadevergoeding van 31.000 euro toegekend. “Het brengt hun zoon niet terug maar ze krijgen nu tenminste waar ze recht op hebben”, aldus hun advocaat Jan Leysen.

Op 2 mei 2018 ging Elie Barboza samen met 23 andere kinderen van het Katholiek Orthopedagogisch Centrum De Hoge Kouter in Kortrijk in het gemeentelijk zwembad van Zwevegem zwemmen. De school zorgt voor jongeren tussen 12 en 21 jaar met een verstandelijke beperking.

Tijdens een vrij spelmoment merkte een redder plots het levenloze lichaam van de jongen op de bodem van het zwembad op. Met hulp van de vijf aanwezige leerkrachten kon hij uit het water gehaald en gereanimeerd worden. Twintig dagen later overleed hij toch.

Scholengroep en gemeente Zwevegem werden gedagvaard

Ouders Samuna Barboza en Linda Mayala dienden samen met hun advocaat Jan Leysen klacht in bij het gerecht om de omstandigheden van de fatale verdrinking te onderzoeken. Op strafrechtelijk vlak mondde dat uit in een seponering maar op burgerlijk vlak ging de discussie over eventuele aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid verder. Zowel de scholengroep als de gemeente Zwevegem werden door de ouders gedagvaard en verantwoordelijk geacht.

De burgerlijke rechtbank oordeelt nu dat de twee redders en de gemeente Zwevegem geen tekortkomingen aangewreven kunnen worden. Het was een redder die Elie het eerst opmerkte en onmiddellijk in actie schoot. Bovendien stelde de rechtbank vast dat het toezicht volgens de afspraken inzake het toezicht op het schoolzwemmen in het zwembad in Zwevegem in eerste instantie bij de begeleidende leerkrachten van de school berustte.

Noodlottige onoplettendheid

“De leerkrachten die toezicht hielden op het ondiepe bad hadden kennelijk onvoldoende aandacht voor de spelende kinderen. Zij merkten niet op dat Elie in de problemen raakte en zagen evenmin dat hij bewegingloos in het water lag”, aldus de rechtbank in het vonnis. “Een noodlottige onoplettendheid.”

Daarom wordt de school als werkgever van de leerkrachten aansprakelijk gesteld. Dat Elie op het ogenblik van het ongeval geen spalken droeg of zonder zwembandjes of drijfbuis in het ondiep gedeelte van het zwembad was, wordt van tafel geveegd als argument om de fout van de school aan te tonen. De spalken kon hij immers niet in het water dragen en de lengte van 1,72 meter van Elie liet toe hem zonder bandjes of buis in het ondiepe te laten spelen.

De schoolverzekering betaalde al 2.000 euro. Dat was niet bedoeld om de ouders met een kluitje in het riet te sturen

Of de scholengroep in beroep gaat tegen het vonnis, is nog niet duidelijk. “De toegekende bedragen zijn normaal in het geval er een verantwoordelijkheid wordt weerhouden”, aldus advocaat Frédéric Busschaert.

“De schoolverzekering betaalde al 2.000 euro. “Een vergoeding die sowieso standaard wordt uitbetaald”, verduidelijkt Frédéric Busschaert. “Dat was niet bedoeld om de ouders met een kluitje in het riet te sturen. Die 2.000 euro stond los van de discussie over de al dan niet aansprakelijkheid. De school heeft geen boeman gespeeld en de afhandeling van het noodlottige ongeval aan haar verzekering en de rechtbank overgelaten.”

Ook voor de school een drama

“Het verlies van Elie was en is ook voor de school een drama”, reageert algemeen directeur van de Rhizoschool Nancy Dedeurwaerder. “Maar dat de rechter nu oordeelt dat we als enige verantwoordelijk zijn, maakt dat het emotioneel extra lastig is. Al drie jaar rijt de rechtszaak de wonde bij de betrokken leerkrachten open. Misschien is het goed om het hoofdstuk af te sluiten, ook al zullen ze dit nooit vergeten. We blijven ook ons medeleven betuigen aan de ouders van Elie.”

Sinds het ongeval bekeek de school ook de procedures voor het schoolzwemmen. Zo dragen leerlingen met epilepsie nu bijvoorbeeld een roze badmuts om beter op te vallen.

“Dankzij de begrafenisondernemer heeft het Angolees-Congolese koppel, die onze taal niet goed onder de knie heeft, gelukkig toch met een raadsman contact opgenomen”, aldus Jan Leysen. “Dit heeft in dit vonnis geresulteerd. Op die manier krijgen ze wat ze verdienen, al hadden ze liever hun zoon nog bij zich gehad.” (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier