Leden motorbende verdacht van brandstichting bij lid dat eruit wou stappen

Drie mannen zijn donderdag voor de correctionele rechtbank van Ieper verschenen op verdenking van brandstichting. Het gaat om een ‘full member’ van motorclub Red Devils, zijn stiefzoon uit Zonnebeke en een aspirant-lid uit Langemark-Poelkapelle. Ze riskeren straffen van 30 maanden tot 4 jaar, omdat ze onder andere de vrachtwagen van een lid dat de club wilde verlaten, in lichterlaaie zouden hebben gezet.

Het trio moet zich verantwoorden voor drie brandstichtingen. Met een brandstichting op 30 december 2019 in Diksmuide hadden twee van de drie beklaagden het gemunt op een lid van de Red Devils. De man, een vrachtwagenchauffeur, wou de motorclub de rug toekeren.

Kort na een discussie in het clubhuis besloten Yves G., aspirant-lid van de Red Devils, en full member Patrick J. om zijn vrachtwagen in brand te steken. Ook zijn caravan werd toegetakeld. “Er hing zelfs een dode kraai aan bij wijze van boodschap”, zo zei de advocate namens de burgerlijke partij.

De motorclub Red Devils is geen onbeschreven blad. Enkele jaren geleden viel de politie in het kader van een groot drugsonderzoek binnen bij verschillende leden. Daarbij werd een grote geldsom, een voorraad marihuana en gebruikershoeveelheden amfetamines en hasj in beslag genomen. Alle verdachten zouden lid zijn van de club. Ons land telt een tiental ‘chapters’ van de Red Devils.

Zedenzaak

In de nacht van 24 op 25 juni werd een brand aangestoken in een woning in Geluwe. Ook daar verdenkt het openbaar ministerie de beklaagden van brandstichting. Op videobeelden is te zien hoe de dader met wat papier en een jerrycan het vuur in gang steekt.

Volgens de advocaat van de eigenaars van de woning kaderen de feiten in een zedenzaak. “Een van de beklaagden is de stiefbroer van het meisje waarmee mijn cliënt zogezegd zedenfeiten zou hebben gepleegd”, zo zei ze. “Samen met Yves G. besloot Clint D. daarop om de woning in brand te steken.”

“Het huis bevindt zich op amper enkele honderden meters van de woonplaats van een van de beklaagden. Yves G. heeft overigens een strafblad van zes pagina’s met onder andere brandstichting. Je zou hem dus gerust een ervaringsdeskundige kunnen noemen.” Ze vorderde een morele schadevergoeding van 1.250 euro voor elk.

Twee brandhaarden

Yves G. en Clint D. worden verdacht van nog een brandstichting. “Daarbij ging het om feiten in de woning van het ex-lief van de vriendin van Clint D.”, aldus de procureur. “Daar trof de branddeskundige van het parket twee brandhaarden aan. Het vuur was aangestoken door een hoopje kleding en een aansteker.”

Het openbaar ministerie vorderde voor Yves G. vier jaar effectieve celstraf. Volgens het openbaar ministerie wou Yves G. aan de andere leden bewijzen dat hij een waardig ‘prospect’ voor de club was. Patrick D., stiefvader van de andere beklaagde en volwaardig lid van de motorbende, hangt een effectieve straf van 30 maanden boven het hoofd. Zijn stiefzoon Clint D. riskeert 37 maanden effectief.

Tijdens huiszoekingen werden bij alle drie verboden wapens aangetroffen en Clint D. werd tijdens zijn voorhechtenis betrapt in de gevangenis met cannabis. “Het is duidelijk dat de drie wraak wilden nemen en angst zaaien bij hun slachtoffers”, aldus de procureur. “Hun manier van handelen is verwerpelijk. Ze hebben alle drie al een uitgebreid strafblad, maar ze hebben uit al die straffen bitter weinig lessen getrokken. Het is tijd voor een zeer duidelijk signaal.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.