Landbouwerskoppel dat loods verhuurde aan cannabiskwekers krijgt 18 maanden cel

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een landbouwerskoppel uit Pittem dat een loods verhuurde aan cannabiskwekers heeft in de Brugse rechtbank 18 maanden celstraf met uitstel gekregen. “Wij wisten niet wat er in die loods gebeurde”, schreeuwde het koppel tijdens het proces zijn onschuld uit, maar de rechter hechtte daar geen geloof aan. Het Nederlandse kopstuk achter de drugsbende kreeg zes jaar cel.

Eind april vorig jaar maakte de politie aan een loods van een varkensboerderij langs de Posterijlaan in Pittem een pv op voor een corona-inbreuk. De agenten zagen toen een bestelwagen staan die gehuurd werd door Finbar B., een 47-jarig Amsterdammer die volgens gegevens van ANPR-camera’s geregeld met het voertuig naar Pittem kwam.

Het vermoeden dat zich in de loods een cannabisplantage bevond, werd tijdens een huiszoeking op 2 mei bevestigd. In de bestelwagen lag 19 kilogram cannabis. In de loods stonden 240 cannabisplanten, die tussen juli 2019 en de inval twee à drie oogsten hadden opgeleverd.

“Sterke cannabisgeur”

Finbar B. werd ter plaatse in de boeien geslagen. Volgens de procureur had hij de touwtjes in handen en betaalde hij maandelijks 950 euro cash aan de eigenaars van de loods, C.T. (40) en N.M. (37). “Zij moeten geweten hebben wat er zich in de loods afspeelde”, vervolgde de procureur.

“Er stond dag en nacht een generator te draaien naast de loods en er hing een sterke cannabisgeur.” In de loods werden nog vier anderen opgepakt, waaronder drie plukkers. Volgens de procureur verbleven ze er in erbarmelijke omstandigheden.

‘Legale hennepteelt’

De verdediging benadrukte dat het om legale hennepteelt ging. “De concentratie THC ( de psychoactieve stof in cannabis, red. ) in de aangetroffen cannabis werd niet vastgesteld alvorens ze naar de verbrandingsoven te voeren”, pleitte Bram Elyn, de advocaat van Finbar B. “Cannabis met een THC-gehalte onder de 0,2 procent mag nu eenmaal gekweekt worden voor legale doeleinden.”

De rechter veegde dit argument evenwel van tafel en stelde dat industriële hennepteelt niet heimelijk gebeurt. “De gedragingen van de beklaagden bewijzen voldoende dat het hier om illegale cannabiskweek ging”, stelde ze.

Finbar B. kreeg zes jaar effectieve celstraf. Hakim C. (39) uit Bornem, die de leiding had over de plukkers, kreeg 40 maanden effectief. Drie plukkers kregen elk twee jaar cel, al dan niet voor de helft met uitstel. De rechter verklaarde ten aanzien van de bende ook bijna 600.000 euro aan drugswinsten verbeurd.

‘Overheersende geur varkens’

De landbouwers schreeuwden tijdens het proces hun onschuld uit. Naar eigen zeggen wisten ze niet wat er zich in de loods afspeelde. “Ze zaten met hun bedrijf inderdaad een tijdje in slechte papieren, maar toen ze die loods begonnen te verhuren, was het faillissement al afgewend”, pleitten hun advocaten.

“Cannabis hebben wij nooit geroken”, beweerden de twee. “De geur van onze varkens overheerst alles.” Maar de rechter hechtte geen geloof aan die uitleg en gaf de twee elk 18 maanden celstraf met uitstel. Ze verklaarde ook de ontvangen huurgelden verbeurd. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.