Landbouwer na obussendebacle nu terecht voor illegale verbrandingsinstalleties

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een landbouwerskoppel uit Langemark-Poelkapelle riskeert voor de correctionele rechtbank van Kortrijk een fikse boete van 32.000 euro voor het illegaal verbranden van afval. Op hun hoeve vond de politie maar liefst 5 illegale verbrandingsinstallaties. In 2016 liep de landbouwer nog een veroordeling op voor het bezit van een collectie van maar liefst 4.000 granaten en obussen uit de Eerste Wereldoorlog.

Op 13 mei 2020 merkte een patrouille van de politiezone Arro Ieper in de buurt van de hoeve een rookpluim op. Een controle maakte duidelijk dat Geert C. (58) er illegaal afval aan het verbranden was.

Milieuschade

Op maar liefst 5 plaatsen konden zelfgemaakte verbrandingsinstallaties gevonden worden. Vaak niet meer dan een opengemaakte mazouttank met een afvoerpijp. Alles was niet te groot of te zwaar was, verdween in de tank. Restanten van ijzer, blikjes, batterijen,… in de assen haalden het argument van de landbouwer dat hij enkel maar snoeiafval verbrandde onderuit. “Een ernstig signaal is nodig”, vond de openbare aanklager. “Dit is asociaal, gemakzuchtig en erg ongezond en zorgt voor buitensporige milieuschade. Aanmaningen worden niet opgevolgd of nageleefd.”

Verzameling obussen

Het was niet voor het eerst dat Geert Q. met het gerecht in aanraking kwam. Op zijn hoeve hield hij er destijds een grote collectie obussen, artilleriegranaten, geweren en pistolen op na. Een collectie geërfd en bijeen verzameld van grootvader op vader op zoon. Het leverde hem zelfs het bezoek van de ambassadeur van Nieuw-Zeeland op. Iedereen, tot de burgemeester toe, wist van de verzameling af.

Duizenden explosieven

Toen enkele collectiestukken gestolen werden, deed Q. aangifte bij de politie. De agenten die op de hoeve kwamen, schrokken zich een ongeluk bij het zien van de duizenden explosieven. Ontmijningsdienst DOVO had de handen vol met de ontruiming en in beslagname. “Goed om de hele Westhoek schoon te vegen”, stelde de rechter in zijn vonnis toen hij Q. voor illegaal wapenbezit veroordeelde. Zijn volledige collectie werd verbeurd verklaard.

Levenswerk

“Het bezorgde hem een depressie, zijn levenswerk was weg”, pleitte de advocaat van Q. “Bovendien kan hij niets weggooien, twee loodsen staan vol materiaal. Af en toe werd inderdaad iets verbrand. Iedereen uit de buurt weet ook dat ze bij Geert terecht kunnen als ze iets nodig hebben of iets kwijt willen.” “Ah ja, natuurlijk, want het is er precies een containerpark, compleet met verbrandingsinstallaties, maar dan zonder de zuiverende filters”, schertste de openbare aanklager.

Het is er precies een containerpark, compleet met verbrandingsinstallaties, maar dan zonder de zuiverende filters – openbare aanklager

De opengemaakte mazouttank is alvast naar een schroothandel gebracht, en ook heel wat ander afval is ondertussen al opgekuist. Van de rechter krijgt hij nog tot 2 augustus om de rest van de afvalberg op te ruimen. Daarna zal een nieuwe controle en proces-verbaal van de politie volgen. “Ik maakte die verbrandingsinstallaties zelf, omdat de brandweer had gezegd dat in open lucht verbranden niet meer mocht”, eindigde Q. Op 4 oktober bekijkt de rechter de zaak opnieuw. De echtgenote van Q. vroeg de vrijspraak omdat ze met de uitbating van het landbouwbedrijf niets te maken heeft. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier