Kunsthandelaar vraagt vrijspraak voor heling gestolen kunstwerk Russische schilder

Redactie KW

Zijn blanco strafregister en zijn onberispelijke reputatie. Dat staat voor een 70-jarige kunsthandelaar uit Kortrijk op het spel voor de rechtbank in Kortrijk. Een gestolen schilderij van de Russische schilder Konstantin Makovsky staat centraal.

Op 13 december 2017 stapten twee Turken de antiekzaak van de Kortrijkse kunsthandelaar binnen, boeken over antiek onder de arm. Ze boden enkele stukken zonder waarde aan maar toonden ook een foto van ‘Portrait of the Artist’s Wife van de Russische, 19de eeuwse schilder Konstantin Makovsky. Dat kunstwerk wekte wél de interesse van de kunsthandelaar, hij had er zelfs 100.000 euro voor veil. Dat vond het duo te weinig.

Nadat het duo uit de antiekzaak vertrok, liet het kunstwerk de kunsthandelaar niet los. Hij vroeg in ’s werelds grootste database voor gestolen kunst – het Art Loss Register in London – op of het als gestolen stond geregistreerd. Daar kreeg hij te horen dat het ‘gevlagd’ was nadat het tijdens een transport van Monaco naar London samen met 21 andere kunstwerken verdwenen was. De kunsthandelaar belde de politie in Kortrijk maar nam nadien nog eens contact op met de verkopers zonder de politie in te lichten en dat neemt het gerecht hem kwalijk. De openbare aanklager wil ook de kunsthandelaar voor heling veroordeeld zien tot een boete van 4.000 euro.

Expert in ‘Rijker dan je denkt’

Zijn advocaat vroeg de vrijspraak. “Niemand heeft ooit gezegd dat het schilderij gestolen was”, klonk het. “Het kunstwerk stond alleen maar ‘gevlagd’. Dat betekent niet dat het niet verkocht mag worden. In de kunstgeschiedenis, al sinds de Egyptenaren, worden gestolen kunstwerken verhandeld. Dit schilderij is afkomstig uit het Oostblok, van een precommunistische schilder. Alle kunst die toen afhandig is gemaakt, kan perfect verkocht worden in het Westen. Had hij geen contact opgenomen met het Art Loss Register dan was niemand gealarmeerd. Hij heeft al meer dan 30 jaar een onberispelijke reputatie.” De man fungeert af en toe als gerechtsdeskundige, verzekeringsexpert en expert voor het VTM-programma ‘Rijker dan je denkt’.

Voor een vriend verkopen

De man van Turkse origine uit Ledegem die het schilderij voor een vriend moest verkopen, wist naar eigen zeggen niet dat het schilderij gestolen was. “Van zodra ik dat hoorde, wou ik er niets meer mee te maken hebben. Het bleef nog twee maanden op mijn zolder staan”, aldus Ercan C. (41). Hij liep wel eerder al eens een veroordeling voor heling op. Zijn vriend Mustafa C. kwam niet opdagen en riskeert met 1 jaar cel de zwaarste straf. Vonnis op 15 maart. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.