Kunsthandelaar krijgt boete voor heling gestolen kunstwerk Russische schilder

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

Weg blanco strafregister en onberispelijke reputatie. Een 70-jarige kunsthandelaar uit Kortrijk is door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een boete van 4.000 euro voor heling van een gestolen schilderij van de Russische schilder Konstantin Makovsky. Twee Turken die het schilderij aanboden kregen celstraffen van 8 maanden tot 1 jaar.

Op 13 december 2017 stapten de twee Turken de antiekzaak van de Kortrijkse kunsthandelaar binnen, boeken over antiek onder de arm. Ze boden enkele stukken zonder waarde aan maar toonden ook een foto van ‘Portrait of theArtist’s Wife van de Russische, 19de eeuwse schilder Konstantin Makovsky. Dat kunstwerk wekte wél de interesse van de kunsthandelaar, hij had er zelfs 100.000 euro voor veil. Dat vond het duo te weinig.

Nadat het duo uit de antiekzaak vertrok, liet het kunstwerk de kunsthandelaar niet los. Hij vroeg in ’s werelds grootste database voor gestolen kunst – het Art Loss Register in London – op of het als gestolen stond geregistreerd. Daar kreeg hij te horen dat het ‘gevlagd’ was nadat het tijdens een transport van Monaco naar London samen met 21 andere kunstwerken verdwenen was. De kunsthandelaar belde de politie in Kortrijk maar nam nadien nog eens contact op met de verkopers zonder de politie in te lichten en dat nam het gerecht hem kwalijk.

Zelf had de kunsthandelaar de vrijspraak gevraagd. “Niemand heeft ooit gezegd dat het schilderij gestolen was”, klonk het. “Het kunstwerk stond alleen maar ‘gevlagd’. Dat betekent niet dat het niet verkocht mag worden. In de kunstgeschiedenis, al sinds de Egyptenaren, worden gestolen kunstwerken verhandeld. Dit schilderij is afkomstig uit het Oostblok, van een precommunistische schilder. Alle kunst die toen afhandig is gemaakt, kan perfect verkocht worden in het Westen. Had hij geen contact opgenomen met het Art Loss Register dan was niemand gealarmeerd. Hij heeft al meer dan 30 jaar een onberispelijke reputatie.”

De man fungeert af en toe als gerechtsdeskundige, verzekeringsexpert en expert voor het VTM-programma ‘Rijker dan je denkt’.

(LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.