Kunstenaar Jan De Cock ontkent racisme en slagen, getuigen moeten het komen bewijzen

© (Foto Belga)
Redactie KW

De wereldvermaarde kunstenaar Jan De Cock (45) blijft ontkennen dat hij een Mexicaanse toerist heeft geslagen, en al zeker niet uit racistische overwegen. “Dit is één groot amateurisme!” Omdat het verhaal van De Cock zo diametraal staat tegen de verklaring van het slachtoffer en een getuige die het zag gebeuren, wil het hof van beroep zelf getuigen ondervragen.

De feiten speelden zich in de nacht van 27 op 28 december 2019 af in het volkscafé De Reisduif in Brugge. Rond 1 uur zag een getuige hoe een klant op enkele andere klanten afstapte. In de daaropvolgende schermutseling werd een Mexicaan bij zijn pull tegen de grond getrokken. “Ga naar je land!”, zou de man hebben gezegd. Het bleek om Jan De Cock te gaan, de wereldvermaarde kunstenaar die Anderlecht inruilde voor Brugge en als eerste levende Belgische kunstenaar een solotentoonstelling had in het MoMA in New York.

Bij aankomst van de politie zou De Cock een verwarde indruk hebben gemaakt. Volgens de agenten zou hij gezegd hebben dat het slachtoffer de Brugse cultuur kwam bezoedelen. In de combi zou hij vervolgens hebben gezegd dat hij niet hield van moslims, mannen met baarden en Mexicanen niet kon verdragen. Hij werd geboeid en een nacht in de cel gehouden. Vervolgens liep er een en ander mis toen hij werd opgeroepen voor verhoor bij de politie, maar niet kwam opdagen. “Wellicht zat ik in het buitenland toen ik naar het commissariaat moest komen.”

In Brugge kreeg De Cock opschorting van straf voor zijn racistische uitlatingen en de slagen. Toch ging hij in beroep. “Vooral dat racisme zit hem dwars, omdat hij opgegroeid is in het multiculturele Kuregem, een wijk in Anderlecht”, aldus zijn advocaat Renaat Landuyt. Meester Renaat Landuyt benadrukte ook dat van racisme geen sprake was. “Het is een van de laatste wetten waar ik zelf nog aan meegewerkt heb, maar met die wet mag niet zo lichtzinnig omgesprongen worden”, pleitte hij. “Dit is niet waarvoor deze wet dient.”

De Cock zelf gaat nog een stap verder. “Ik heb hen verwelkomd, getrakteerd en aangeraden wat ze moesten drinken. Maar ook verklaarde hij dat de Mexicanen op hem zijn afgestapt nadat er een discussie ontstond over de wifi. “Daar hangt een bord boven de toog: ‘hier geen wifi, hier praten we met elkaar’.” Volgens De Cock kreeg hij stampen en klappen en liep hij drie gekneusde ribben op. De trui van een van de Mexicanen scheurde toen hij naar de grond werd gebracht, maar hij zich toch nog wou vasthouden.

Toch vraagt het openbaar ministerie zich af waarom noch de andere vaste klanten, noch de cafébaas tussen beide kwamen. “70 % onder hen rookt”, was zijn verklaring. “Zij stonden toen buiten!” Hij noemt het dossier een groot amateurisme. Hij werd zelf nooit verhoord en meteen in de boeien geslagen. “Ook de cafébaas werd nooit verhoord! Dit is geen volledig dossier!”

Het hof wil zijn verhaal volgen en omdat het zo diametraal staat tegenover de verklaring van de getuige beslist het hof op 5 januari welke getuigen er zullen worden opgeroepen. Zeker is dat de uitbater zal moeten komen getuigen, maar wellicht ook enkele klanten, de politieagenten en de getuige die verklaarde dat De Cock op de Mexicanen was afgestapt. Op 5 januari dus wordt bekend wanneer de zaak verder wordt behandeld. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier