https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kraanbedrijf riskeert boete na arbeidsongeval dat Oostendse hiphopdanser Ferdi (39) bijna een been kostte: “Met mijn kinderen op strand spelen lukt niet meer”

Ferdi Mathys behelpt zich sinds het ongeval met krukken. © AFr
Redactie KW

Ferdi Mathys (39) raakte drie jaar geleden bijna zijn rechteronderbeen kwijt bij een zwaar arbeidsongeval op de werf van het nieuwe politiecommissariaat in Oostende. De longboarder en hiphopdanser behelpt zich sindsdien met krukken. “Zelfs spelen met mijn kinderen op het strand lukt niet meer”, zucht de Oostendenaar. Zijn ex-werkgever riskeert in de Brugse rechtbank een geldboete van 24.000 euro.

Op 29 januari 2018 was Ferdi Mathys samen met twee collega’s een zware heikraan (kraan op palen in de grond te drijven) aan het monteren op de werf van het nieuwe politiecommissariaat in de Lijndraaiersstraat in Oostende. Toen de boorkoop, een gevaarte van acht ton, door een probleem met de boorbuizen op de grond werd geplaatst liep het fout. Door een zwakte in de ondergrond zakte de boorkop vier meter naar beneden en zwiepte de staalkabel waaraan ze vasthing aan een rotvaart tegen het rechteronderbeen van Ferdi, die achter de kraan stond.

De gevolgen waren verschrikkelijk. Ferdi werd weggekatapulteerd en zijn been hing enkel nog met vel en pezen aaneen. “In het ziekenhuis konden ze mijn been redden maar het gebruiken, kan ik sindsdien niet meer”, zucht de papa van drie jonge kinderen. “Na mijn verblijf van twee weken in het ziekenhuis heb ik thuis anderhalf jaar in een ziekenhuisbed gelegen. Ik onderging tien operaties en een metalen pin verbindt mijn knie en enkel. Ik was een fervent longboarder en hiphopdanser, maar nu zit ik aan het huis gekluisterd. Ik kan mij enkel nog voortbewegen op krukken. Ik verhuisde tien jaar geleden van Gent naar Oostende, maar met mijn kinderen op strand spelen lukt niet meer.”

Diverse inbreuken

De inspectie stelde na het ongeval diverse inbreuken vast waarna Votquenne Foundations, de toenmalige werkgever van Ferdi, voor de Brugse strafrechtbank werd gedaagd. Het Kortrijkse bedrijf met maatschappelijke zetel in Trazegnies, riskeert er een geldboete van 24.000 euro. “De kraan had ondersteund moeten worden met draagschotten”, stelde arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. “De aanwezige arbeiders waren onvoldoende opgeleid en stonden in de gevarenzone. Bovendien mocht die kabel enkel afgerold worden als ze niet gekoppeld was aan een last.”

Wet van Murphy

Volgens De Ketelaere was het ongeval vermijdbaar, maar de advocaat van Votquenne Foundations zag dat anders. “Draagschotten waren helemaal niet nodig, omdat de kraan nog niet in werking was”, stelde meester Ludo Ockier. “Het was een slechte beslissing om die boorkop op de grond te zetten, want die arbeiders hadden daar geen instructies voor. De Wet van Murphy deed de rest. De arbeiders waren wel degelijk voldoende competent en die machine was veilig. Het was een spijtig ongeval waar mijn cliënt geen schuld aan trof.”

“Koudweg gedumpt”

Isabelle Declercq, de advocate van Ferdi Mathys, haalde zwaar uit naar de beklaagde. “In dit bedrijf bestaat geen veiligheidsbesef”, pleitte ze. “Mijn cliënt, die voor het leven getekend is, werd na het ongeval koudweg gedumpt. Er konden zelfs geen excuses vanaf.” Meester Ockier betwistte dit. “Dit bedrijf werkt met 80 mensen en is wel degelijk begaan met hun veiligheid. De zaakvoerder heeft telefonisch contact opgenomen met het slachtoffer om zijn medeleven te betuigen.”

De uitspraak volgt op 22 oktober. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.