https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kraanbedrijf en bedrijfsleider krijgen zware straffen voor omgevallen kraan

© (Foto JH)
Redactie KW

Het kraanbedrijf Neremat uit Izegem en zijn bedrijfsleider zijn door het hof van beroep in Gent veroordeeld voor het dodelijke incident van 27 december 2017 in Nieuwpoort. Toen viel een torenkraan op residentie Mosselbank in Nieuwpoort met een dodelijk slachtoffer tot gevolg. De bedrijfsleider werd in eerste aanleg nog vrijgesproken. De boete voor het bedrijf werd zwaar verhoogd.

Het dramatische ongeluk gebeurde op 27 december 2017. In de vooravond stak een fikse storm op en de windsnelheden piekten tot 103 kilometer per uur. Om 17.48 uur viel de kraan in de Meeuwenlaan uiteindelijk om. Uit onderzoek bleek dat de giek een windsnelheid van liefst 165 kilometer per uur moest trotseren, en de mast beneden een snelheid van 139 kilometer per uur. Er was sprake van het ‘Venturi-effect’, waarbij er tussen de gebouwen en de kraan een soort van wervelwinden ontstonden. De grote giek draaide rond en beschadigde residentie Morgenzon. Een dakterras boven werd er weggevaagd.

De contragiek daarentegen, waaraan verschillende zware gewichten van elk 6 ton zwaar hangen roteert eveneens. Enkele van die ballasten ploften neer op residentie Mosselbank. De schade was enorm. Meerdere appartementen waren volledig vernield en meer dan 10 appartementen liepen schade op. Een vrouw uit Marke overleed, haar man raakte zwaar gewond. Ook een gezin dat met de auto net passeerde toen de kraan viel en op het gevaarte botste, raakte gewond.

Het bedrijf werd aanvankelijk vervolgd omdat het een verkeerde kraan had geplaatst voor het windtype dat geldt aan onze kust. Zo moest rekening gehouden worden met windtype D25, waarvan de kranen hogere windsnelheden aan kunnen, maar werd een kraan geplaatst dat voldoet aan windtype C25.

Het bedrijf werd in eerste aanleg veroordeeld tot een boete van 12.000 euro waarvan 9.600 euro met uitstel, de bedrijfsleider werd vrijgesproken. Maar heel wat partijen gingen in beroep tegen de uitspraak. Het openbaar ministerie verweet het bedrijf een gebrek aan voorzorg en trok het bedrijf geen lessen uit eerdere incidenten in februari en november waarbij de kraan ongecontroleerd begon te tollen. “Toen moest een alarm afgaan, maar behoudens een anti-rotatiesysteem werd geen onderzoek gevoerd naar de oorzaak.”

Ook de bedrijfsleider was volgende de procureur-generaal nalatig omdat hij persoonlijk op de hoogte was van de incidenten. Volgens het bedrijf en de bedrijfsleider werden er helemaal geen fouten gemaakt en was de kraan zelfs veiliger opgesteld dan wettelijk was gevraagd. Ze werd ook gekeurd en gecontroleerd na de twee incidenten. “Een kraan blijft altijd staan, tenzij er sprake is van overmacht. Maar dat is hier niet aangetoond.”

Maar volgens de burgerlijke partijen maakte het bedrijf liefst acht fouten, waaronder de foute keuze van kraan, geen onderzoek te hebben gevoerd naar de wind op de site en ook geen gevolg te hebben gegeven aan de incidenten op 24 februari en 12 november. “Toen had men zijn les hebben geleerd dat de kraan in een turbulentiezone stond. Men had de kraan moeten wegnemen of een hogere kraan plaatsen.” Het hof volgde die argumentatie. Het bedrijf Neremat zag zijn boete verhoogd naar 40.000 euro. De bedrijfsleider werd veroordeeld tot drie maanden cel en een boete van 8.000 euro. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.