https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kortrijkse Syriëstrijder blijkt al veroordeeld tot vijf jaar cel: federaal parket wil enkel nog zijn Belgische nationaliteit afnemen

Redactie KW

Op het proces tegen drie West-Vlaamse Syriëstrijders in de Brugse rechtbank is maandag aan het licht gekomen dat beklaagde Abdelmalik Boutaliss (25) uit Kortrijk eerder al vijf jaar cel kreeg voor deelname aan de activiteiten van een terreurorganisatie. In die omstandigheden vroeg het federaal parket geen bijkomende straf meer voor Boutaliss. De procureur volhardde wel in haar eis om hem de Belgische nationaliteit te ontnemen.

Op 11 juni 2014 vertrok Olivier Calebout (33) uit Kortrijk samen met Menenaar Lucas Van Hessche via Turkije naar Syrië en Irak om er zich aan te sluiten bij de terreurgroep Islamitische Staat. In Istanboel voegde Abdelmalik Boutaliss uit Kortrijk zich bij hen. Van Hessche zou in juni 2015 op negentienjarige leeftijd zijn omgekomen aan het front, terwijl Boutaliss zich een vijftal maanden later op twintigjarige leeftijd zou hebben opgeblazen bij een zelfmoordaanslag in Irak.

Volgens het federaal parket verspreidde Olivier Calebout via negen Facebook-profielen IS-propaganda en probeerde hij als ronselaar mannen en vrouwen te overtuigen om naar Syrië te komen. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij het droneprogramma van IS. In november vorig jaar vroeg federaal procureur Ester Natus tien jaar cel voor Calebout. Omdat er twijfel bestaat over hun dood vroeg Natus vijf jaar cel voor Van Hessche en Boutaliss. De twee zouden volledig geïndoctrineerd zijn geweest door Calebout.

Tijdens de voortzetting van het proces maandag bleek dat Boutaliss in januari 2018 in de correctionele rechtbank van Mechelen al vijf jaar cel kreeg voor zijn rol in de activiteiten van een terreurorganisatie. Het ging toen om feiten van augustus 2015 tot september 2016, terwijl hij in Brugge vervolgd wordt voor feiten van 2014 tot december 2019. Aangezien vijf jaar cel de maximumstraf is vroeg de procureur geen bijkomende celstraf meer voor Boutaliss. Ze volhardde wel in haar eis om hem de Belgische nationaliteit af te nemen. De rechter doet uitspraak op 25 oktober. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.