Kopstukken Ierse dievenbende krijgen 5 jaar cel voor diefstal van tiental rupskranen en opleggers

De Veurnse rechtbank heeft celstraffen van 5 jaar uitgesproken voor twee broers uit Ierland, notoire misdadigers, voor de diefstal van een tiental werfkranen, opleggers en andere grote machines in West-Vlaanderen eind 2017 en begin 2018.

© gf
© gf

De bende was vooral actief in de regio van De Panne, Veurne en Nieuwpoort, maar sloeg ook toe in onder meer Loppem, Ardooie, Ruiselede en Roeselare. Alles werd naar het Verenigd Koninkrijk vervoerd en er opnieuw verkocht. Twee handlangers, onder wie de vrouw van een van de broers, kregen 3 jaar cel. Een andere verdachte werd vrijgesproken.

De speurders kwamen de bende op het spoor na de diefstal van twee rupskranen in Veurne in januari 2018. Bij de analyse van camerabeelden kwam een witte Volvo-truck in beeld, die met de rupskraan de oversteek maakte richting het Verenigd Koninkrijk via Calais. Bij de diefstal was ook een Audi A4 betrokken. Uiteindelijk leidde dat naar broers Noel en Damien M., twee notoire criminelen uit Ierland met een groot misdadigerspalmares. Een van hen zou betrokken zijn geweest bij een plofkraak in Knokke in de jaren ‘90 en had ook banden met terreurgroepering IRA. Ook de vrouw van een van de broers, Caron H., werd verdacht. Zij zou voor de doorverkoop van de machines hebben gezorgd, nadat ze erin slaagde nieuwe boorddocumenten te verkrijgen.

Geen uitlevering

De uitlevering van de drie werd geweigerd in het Verenigd Koninkrijk omwille van de mogelijkheid dat ze slecht behandeld zouden worden in de Belgische gevangenissen, na een verslag van een mensenrechtenadvocaat over mensonterende toestanden. De drie beriepen zich op hun zwijgrecht en stuurden evenmin een advocaat naar de Veurnse rechtbank. Twee andere verdachten kreeg het parket wel voor de rechtbank, onder wie handlanger Patrick D. die in Zweden werd gearresteerd. Hij gaf zijn betrokkenheid en hulp bij de diefstallen toe, maar op het proces was duidelijk dat hij zeker niet het kopstuk van de bende was. De rechtbank veroordeelde hem tot 3 jaar cel, hetzelfde tarief als voor Caron H.

Truckchauffeur krijgt de vrijspraak

Ook truckchauffeur Michael S. uit het Verenigd Koninkrijk, die gestolen machines vervoerde, werd vervolgd. De man wist naar eigen zeggen niet dat het om gestolen goederen ging. Medebeklaagde Patrick D. bevestigde dat op het proces. “Hij is erin geluisd door Noel en Damien. Hij handelde te goeder trouw en wist er écht niets vanaf. Hij was gewoon op zoek naar werk”, aldus Patrick D. op het proces.

Schadevergoedingen

De rechtbank sprak Michael D., die speciaal vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Veurne was afgezakt voor zijn proces, dan ook vrij. De strafrechter eiste ook nog de onmiddellijke aanhouding voor de broers en de vrouw. Samen moeten ze overigens nog een ruime 165.000 euro schadevergoeding betalen aan getroffen bedrijven die zich burgerlijke partij stelden. Het gestolen bedrag ligt in werkelijkheid veel hoger, maar niet iedereen diende een schadeclaim in. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.