Kopstukken cocaïne- en cannabishandel riskeren vijf jaar cel

Redactie KW

Dertien verdachten riskeren in de Brugse rechtbank tot vijf jaar cel voor grootschalige cocaïne- en cannabishandel vanuit Oostende. De kopstukken riskeren vijf jaar cel en opereerden vanuit een Oostends café. Ze zouden ook een drugstransport vanuit Costa Rica hebben voorbereid.

Het gerecht voerde in 2018 een onderzoek naar vermeende drugsverkoop vanuit een horecazaak in Gistel. De speurders konden hun vermoedens niet hard maken, maar kregen tijdens hun onderzoek wel Albanezen E.V. (36) en E.A. (32) in het vizier.

Volgens het gerecht stonden zij aan het hoofd van een bende die cocaïne en cannabis verkocht, vooral in Oostende maar ook in Middelkerke, Bredene, Koekelare, Gistel, Torhout en Brugge.

Huiszoeking

E.V. zou zijn zaakjes geregeld hebben vanuit een café langs de Torhoutsesteenweg in Oostende en zou zijn jongere broer K.V. (24) hebben ingeschakeld in om via subdealers drugs aan de man te brengen. De procureur verwees naar de cocaïne die bij een huiszoeking in zijn café en woning werd aangetroffen. “Op zijn gsm stond bovendien een afbeelding van The Godfather”, sneerde hij.

Kopstuk E.A. zou zijn neef V.A. (32) bij de handel betrokken hebben. Die laatste werd op 21 november 2018 langs de E40 in Jabbeke door de politie onderschept in de wagen van E.A. In de wagen lag 200 gram cannabis en 160 gram cocaïne, die V.A. in Brussel had opgehaald.

Lading limoenen

De bende haalde ook drugs in Nederland en volgens de procureur plande E.A. zelfs de smokkel van een partij cocaïne tussen een lading limoenen vanuit Costa Rica. “De pakketten met drugs zouden voor de kust in zee worden gegooid en met een bootje worden opgepikt”, stelde hij. “De beklaagde had al een bootje gekocht en naar de jachthaven in Blankenberge overgebracht.”

Voor kopstukken E.A. en E.V. vroeg de procureur vijf jaar effectieve celstraf. Volgens hun advocaten bevat het dossier geen objectieve bewijzen van georganiseerde drugshandel. “Mijn cliënt wou wel degelijk een legale invoer van limoenen op poten zetten”, stelde Terrence Halsberghe, de advocaat van E.A.

Voor V.A. en K.V. werd vier jaar cel gevraagd. De overige beklaagden riskeren celstraffen tussen 10 maanden en twee jaar cel. De uitspraak volgt op 25 januari. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier