Kopstuk inbrekersbende riskeert acht jaar cel

©djedzura Getty Images
©djedzura Getty Images
Redactie KW

Het openbaar ministerie eist in de Brugse rechtbank acht jaar effectieve celstraf voor het kopstuk van een inbrekersbende die woningen en bestelwagens viseerde in heel Vlaanderen. De man werd opgepakt na een plundertocht in Ruiselede en Wingene.

In de nacht van 11 op 12 februari werd het grensgebied van Ruiselede en Wingene geteisterd door inbraken en pogingen daartoe. De politie noteerde liefst achttien feiten. De daders hadden het vooral gemunt op duur werkmateriaal uit bestelwagens, maar ook woningen drongen ze binnen.

Op weg naar een vaststelling onderschepte een politiewagen een verdachte Volkswagen Passat met gedoofde lichten. De agenten maakten rechtsomkeer maar troffen de achtergelaten wagen aan in het midden van de rijweg. “De sleutels staken nog in het contact”, verduidelijkte de procureur maandag in de Brugse rechtbank. “De drie inzittenden konden na een grote klopjacht worden opgepakt in het station van Aalter.”

DNA en vingerafdrukken

Idim M. (26), zijn broer Marian M. (20) en Julian L. (19) hadden met gestolen geld treintickets gekocht en droegen buitgemaakte truitjes van een voetbalclub uit Ruiselede. Marian M. en Julian L. waren er enkel bij die nacht, maar op basis van DNA en vingerafdrukken kon Idim M. gelinkt worden aan tientallen eerdere feiten sinds juli 2019 in onder meer Zedelgem, Zwevegem, Harelbeke, Beernem, Oostkamp, Gent, Torhout, Ichtegem, Tielt en Veurne.

De Ford Focus die bij een deel van de feiten werd gebruikt crashte in de nacht van 4 op 5 december bij een achtervolging na enkele inbraken in Asse. Een van de inzittenden, Cristian S. (53), werd ter plaatse ingerekend, maar bestuurder Idim M. kon toen ontkomen.

Volgens de procureur maakte Roemeen Idim M. deel uit van een zigeunerfamilie die in een kamp in Noord-Frankrijk verblijft. Daar ronselde hij Roemenen en Bulgaren om inbraken te plegen in België. “De buit werd via zijn schoonfamilie verkocht in Roemenië”, vervolgde de procureur.

Elf veroordelingen

“Hij liep al elf veroordelingen op in Frankrijk en kreeg ook al in ons land een jaar cel.” Voor Idim M. vroeg de procureur acht jaar cel. Hij staat terecht voor 59 feiten, maar betwist er vier. “Hij groeide op in armoede en leerde al vroeg te stelen”, pleitte advocate Silke Brutin. “Nu heeft hij er genoeg van. Hij wil terug naar Roemenië. Acht jaar cel is echt wel te zwaar.”

Marian M. en Julian L. riskeren respectievelijk drie en twee jaar cel. Voor Cristian S. werd drie jaar cel gevraagd. Nog twee anderen, Yordan I. (30) en Ivaylo S. (28), kijken aan tegen respectievelijk achttien maanden en een jaar cel. Zij waren betrokken bij feiten in Gent. De verdediging drong bij alle beklaagden aan op straffen met uitstel. De uitspraak volgt op 11 januari. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.