Koppelbaas Torhoutse pluimveeslachterij Lammens ontsnapt aan gevangenisstraf

Redactie KW

Een 50-jarige Turk uit Gent is in de Brugse rechtbank schuldig bevonden aan koppelbazerij. Zijn bedrijf leverde als illegaal uitzendkantoor personeel aan de intussen failliete pluimveeslachterij Lammens in Torhout. Alper T. riskeerde achttien maanden cel, maar de rechter beperkte zich tot de eenvoudige schuldigverklaring. Hij verklaarde wel ruim 386.000 euro verbeurd.

In 2013 kwam aan het licht dat de Gentse firma Pasana BVBA gebruik maakte van een kluwen van onderaannemers om de Torhoutse pluimveeslachterij Lammens van personeel te voorzien. Als illegaal uitzendkantoor stuurde Pasana in totaal 226 Bulgaarse en Turkse werknemers van Gent naar Torhout stuurde.

In vele gevallen meldde Pasana de tewerkstelling niet of in beperkte mate bij de RSZ. Zo werden liefst 386.000 euro aan sociale bijdragen ontdoken. Voor Alper T., de zaakvoerder van het intussen failliete Pasana, vroeg de arbeidsauditeur achttien maanden cel. Pasana zelf riskeerde een boete van 36.000 euro en voor vijf Bulgaarse onderaannemers werd zes maanden cel gevraagd.

Geen straffen

De rechter achtte alle feiten bewezen, maar legde geen straffen op wegens de overschrijding van de redelijke termijn. De vertragingen in het onderzoek waren onder meer te wijten aan de minnelijke schikking die met Lammens werd uitgewerkt en de pogingen om de slachterij te redden. Ten aanzien van Pasana verklaarde de rechter wel 368.000 euro verbeurd.

Lammens legde in juni 2019 de boeken neer en werd daarna verkocht. De pluimveeslachterij betaalde destijds een minnelijke schikking van 300.000 euro en regulariseerde bovendien voor 2,5 miljoen euro bij de RSZ en voor 2 miljoen euro bij de fiscus. Het bedrijf werd daarom niet mee gedagvaard.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.