Koppel uit Harelbeke terecht voor verkoop 4 kilo cannabis: “Poging om schulden zo snel mogelijk af te betalen”

Een koppel uit Harelbeke verkocht tot wel 4 kilogram cannabis vanuit hun vroegere appartement in Oostrozebeke. Dat is toch de mening van de openbare aanklager in Kortrijk. Ze vroeg de rechter werkstraffen van 60 tot 180 uren op te leggen.

Op 19 november 2021 kwam bij de politie van de zone Midow de melding binnen dat een Audi regelmatig kort halt hield aan een appartement in de Kalbergstraat in Oostrozebeke. Dat verdachte gedrag zorgde er voor dat de Audi tegengehouden kon worden. Aan boord had de automobilist 25 gram cannabis in zijn bezit. “Net gekocht”, vertelde hij.

Schulden

Wat volgde was een huiszoeking in het appartement van Emile R. (21) en zijn 23-jarige vriendin. R. overhandigde meteen de aanwezige drugs en een stapel geld aan de agenten. Aanvankelijk verklaarde de jongeman, die eerder al met drugs in aanraking was gekomen, dat hij gedwongen was om te verkopen om schulden af te betalen. Schulden bleken er wel te zijn, maar van enige dwang was geen sprake. Volgens de openbare aanklager ging er tot wel 4 kilogram door zijn handen en werkte zijn vriendin op de achtergrond wat mee door geld te verstoppen, een aankoop te regelen, te waarschuwen voor politiecontroles en haar vriend zijn gang te laten gaan. “Om hem te beschermen, om te vermijden dat hij in de problemen zou komen, alhoewel ik er niet achter stond”, aldus het meisje.

R. gebruikte zelf ook drugs. Na zijn arrestatie bleef hij vijf maanden in voorhechtenis in de cel. Door een vorige veroordeling moest hij eigenlijk nog voorwaarden naleven. “Zijn medewerking aan het onderzoek en het noemen van enkele namen is hem in het milieu niet in dank afgenomen”, aldus zijn advocate. “Hij is ondertussen bedreigd. Maar hij blies alle bruggen met het milieu op, gaat hard werken en wil voor zijn vriendin en hun zoontje zorgen. Hij wil een beter voorbeeld zijn dan zijn eigen vader en stiefvader, die hem lieten stikken. Hij wou kort wat drugs verkopen om snel zijn schulden af te betalen en dan stoppen.” Zijn vriendin vroeg de rechter er zonder straf vanaf te kunnen komen. “Ik had het niet met de mantel der liefde mogen bedekken”, klonk het. Vonnis op 21 februari. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.