Koppel terecht voor inbraak en brandstichting, na biecht over verkrachting

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

“Toen mijn vriendin vertelde dat hij haar had verkracht, sloeg ik tilt. Ik kon dat niet ongestraft voorbij laten gaan en verplichtte haar me naar zijn woning in Anzegem te voeren.” In tranen vertelde een 37-jarige man uit Sint-Eloois-Winkel maandag op de rechtbank in Kortrijk waarom hij op 1 december inbrak en brand stichtte in een woning in Anzegem.

Na een avondje cocaïne en alcohol biechtte T.V. (34) op 30 november 2019 aan haar vriend op dat ze 3 maanden voordien door een vriend uit Anzegem was verkracht. Meer had R.C. niet nodig om in woede te ontsteken. Hij greep een bidon met bio-ethanol voor de kachel, een slijpsteen, een handdoek en latex handschoenen en verplichtte zijn vriendin om hem meteen naar de woning van die vriend in de Steenovenstraat in Anzegem te voeren.

“Ik zag wel dat hij materiaal meenam maar stelde me geen vragen”, vertelde de vrouw aan de rechter. “Misschien zou hij autobanden lek steken, dacht ik. Ik volgde hem blindelings, uit liefde. Ik wou alleen maar zo snel mogelijk naar huis terugkeren omdat de kinderen van 6 en 9 in bed lagen maar had er wel een slecht gevoel bij.”

Iets over middernacht arriveerde het koppel aan de woning in Anzegem. R.C. stapte met het materiaal uit de wagen, klom over de tuinomheining en brak in. Toen zijn vriendin dit zag, probeerde ze hem nog een halt toe te roepen, tevergeefs. Buren waren getuige van het tafereel en verwittigden de politie.

Schade in een kamer

Toen de agenten arriveerden, zagen ze op een kamer op de eerste verdieping van de woning een steekvlam. In de tuin liep een duo weg. T.V. en R.C. konden meteen opgepakt worden. Ze droegen latex handschoenen. In de woning bleken enkele vernielingen aangebracht te zijn en brand te zijn gesticht. De brandweer kon ervoor zorgen dat de schade tot één kamer beperkt bleef.

R.C vloog in totaal 4,5 maanden in de cel, T.V. werd meteen vrijgelaten. Op hun proces maandag hoorden ze de openbare aanklager celstraffen van 1 tot 3 jaar vorderen. “Onmenselijk”, vond Filip De Reuse, de advocaat van R.C.

“Dat zou betekenen dat hij een jaar na zijn vrijlating opnieuw naar de cel zou moeten. En dat terwijl hij radicaal brak met zijn drugsgebruik en zijn slaapproblemen aanpakte. Samen gingen ze in budgetbegeleiding, om te vermijden dat ze geld zouden hebben om nog drugs te kopen. Hij was uitgemergeld door de drugs maar is ondertussen 25 kilogram bijgekomen. Een nieuw verblijf in de cel zou al die inspanningen teniet doen. En was het niet een beetje begrijpelijk dat hij tilt sloeg toen hij hoorde dat zijn vriendin was verkracht?”

Normaal leven

“Ik heb er veel spijt van”, vertelde R.C. “Het deed pijn te horen dat mijn vriendin was verkracht. Onder invloed van drank en drugs reageerde ik verkeerd door het recht zelf in handen te nemen. Ik kon niet meer helder denken. Ik herinner me niet veel meer van die avond, behalve hetgeen ze me achteraf vertelden of toonden. Daar heb ik met afschuw naar geluisterd en gekeken. Ik mocht door een rijverbod niet zelf rijden, daarom vroeg ik mijn vriendin me te voeren. Ik besef nu maar al te goed dat ik door die brandstichting ook de buren pijn had kunnen doen. Daarom stopte ik radicaal met drugs. Ik wil weer een normaal leven kunnen leiden.”

Vriendin T.V. vroeg de vrijspraak. “Ik was moreel gedwongen om hem te voeren. Pas toen ik hem een bidon over een matras zag uitgieten, besefte ik dat hij van plan was brand te stichten. Ik vraag me eigenlijk nog altijd af hoe hij dat vuur heeft gesticht. Ik wist zelfs niet dat we een aansteker in huis hadden. De klok terugdraaien kunnen we niet. Wat we wél kunnen is de oorzaak van dit alles, ons overmatig drugsgebruik, aanpakken. Zodat we opnieuw een gelukkig gezin kunnen zijn.” Ze vroeg de rechter verder de kans om zich te bewijzen.

Een klacht tegen de man uit Anzegem voor verkrachting werd ondertussen geseponeerd. Vonnis op 12 april.

(LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.