Koppel na bijna 20 jaar terecht voor valse naam bij asielaanvraag: “Om onder de radar van de Russen te blijven, niet om te sjoemelen”

© iStockphoto
Redactie KW

Omdat ze bijna 20 jaar geleden bij hun asielaanvraag in België een valse achternaam gebruikten om onder de radar van de Russen te blijven, moet een Tsjetsjeens koppel uit Roeselare zich nu voor de rechter verantwoorden. Er hangt hen een celstraf van drie maanden en een boete boven het hoofd.

Bijna 20 jaar geleden vluchtte het koppel uit Roeselare uit hun land weg door de burgeroorlog. Murad D. was toen al twee keer door de Russen ontvoerd, de school waar Malika D. studeerde, was aangevallen. Tijdens hun asielaanvraag in België gebruikten ze een valse achternaam om niet door de Russen opgespoord te kunnen worden. Toen ze na vele jaren een aanvraag indienden om de achternamen van hun ondertussen vijf kinderen opnieuw aan te passen, startte een onderzoek.

Valsheid in geschrifte

Dat resulteerde in een dagvaarding voor valsheid in geschrifte en gebruik en valse naamdracht. “Die andere achternaam heeft geen enkel effect gehad op de goedkeuring van hun asielaanvraag of het bekomen van de Belgische nationaliteit”, aldus hun advocaat. “Er was geen kwaad opzet. Ze hebben gewoon gelogen om zichzelf te beschermen.” Voor de valsheid in geschrifte vroeg hij de vrijspraak, de valse naamdracht kan volgens de letter van de wet niet betwist worden maar verdient volgens de advocaat geen straf. Vonnis op 6 maart. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier