https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Koppel moet Serge ruim 50.000 euro schadevergoeding voor uitslaan oog

© Getty Images/Tetra images RF
© Getty Images/Tetra images RF
Redactie KW

Een koppel uit Menen moet een schadevergoeding van bijna 54.000 euro betalen omdat ze op 30 september 2017 Serge Vanhaverbeke (58) uit Menen zo erg toetakelden dat hij zijn rechteroog verloor. Dat besliste de rechter in Kortrijk bijna vier jaar na de vechtpartij.

Op zaterdagavond 30 september 2017 wandelde Serge door het Menense centrum toen de vriendin van dader David V. (53) vanop het balkon in de Rijselstraat hem uitnodigde voor zijn verjaardagsfeest. Enkele weken voordien was Serge al eens uitgenodigd maar eigenlijk had hij geen zin om naar het appartement in de Rijselstraat af te zakken. Hij liet zich toch overhalen, haalde in de Carrefour een fles pastis en een fles after shave als verjaardagscadeau.

Toen Serge arriveerde, was er nog een ander koppel aanwezig maar die stapten al snel op. “Meteen na hun vertrek werd de deur gesloten”, vertelde Serge. “Ik vond dit vreemd maar sloeg er verder niet echt acht op. Tot ik plots vanuit het niets zware klappen kreeg van die bewoner. Ik had de tijd niet om te reageren. Ik werd geslagen en geschopt tot alles zwart voor mijn ogen werd. Hoe meer ik vroeg te stoppen, hoe meer die man bleef verder razen. Zonder reden of aanleiding! Hij leek wel gek!”

Serge verloor het bewustzijn, werd naar een andere kamer gesleept en bleef daar vermoedelijk een tijdlang liggen. “Toen ik weer bij bewustzijn kwam, liep ik naar de keuken, greep een mes en baande me een weg naar het balkon”, vervolgt hij. “Ik slaagde er op het balkon in passanten te alarmeren. Gelukkig belden zij de politie. Ik vreesde niet meer levend uit dat appartement te geraken.”

Avances

De gevolgen voor Serge waren groot. Hij brak zijn neus en tal van ribben en was over het hele lichaam bont en blauw. Als klap op de vuurpijl konden de dokters zijn zwaar beschadigde rechteroog niet meer redden. “Ik was al invalide en had al last van een wazig zicht op het andere oog”, jammert Serge. “Nu is mijn leven helemaal kapot. Ik zie er niet uit, zie nauwelijks het eten op mijn bord, kan met moeite met mijn kleinkinderen spelen, mijn hoofd barst van de pijn, autorijden en fietsen zal ik nooit meer kunnen …

David V. kreeg in 2017 30 maanden cel, waarvan één derde effectief, voor zijn aandeel in de vechtpartij. Vriendin Deborah R. (40) kwam er met een werkstraf van 125 uren vanaf. Volgens haar ontspoorde het feestje omdat Serge avances maakte. Voor de definitieve begroting van de schade was het wachten op onderzoeken van een gerechtsdeskundige. Op basis van die vaststellingen oordeelde de rechter nu dat Serge Vanhaverbeke recht heeft op een schadevergoeding van zo’n 54.000 euro. Dat bedrag zal hij nu via een deurwaarder bij het koppel moeten zien te bemachtigen. (LSi)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.