Koksijdse vrouw schuldig aan zwartrijden met trein: 49 ritjes zonder betalen

©boonchai wedmakawand Getty Images
©boonchai wedmakawand Getty Images
Redactie KW

Een 55-jarige vrouw uit Koksijde staat in de politierechtbank van Veurne terecht omdat ze zich schuldig maakte aan 49 ritjes met de trein zonder betalen. Telkens ging de zwartrijdster naar Merkplas. “Uit liefde voor haar man die daar opgesloten zit”, zegt haar advocaat.

De 55-jarige Y.S. stond enkele maanden geleden al voor de politierechter en liet toen verstek gaan. De rechter kon niet lachen met de feiten en veroordeelde haar tot 28 dagen effectieve celstraf en 3.200 euro boete, de helft met uitstel.

Nu tekent de vrouw daar verzet tegen aan. Volgens haar advocaat heeft ze een heel goede reden waarom ze al die ritjes met de trein maakte zonder te betalen. “We praten het zeker niet goed, maar er is een menselijke reden”, sprak haar advocaat. “U zal zien dat alle ritjes vanuit Koksijde naar Merksplas gingen. Haar man zit daar immers opgesloten in de gevangenis. De vrouw zelf zit in collectieve schuldenregeling en heeft amper geld. Ze vroeg het al verschillende keren, maar ze kreeg geen geld om een treinticketje aan te kopen. Daarom deed ze aan zwartrijden.”

“Uit liefde voor haar man wou ze hem telkens eenmaal per week bezoeken in de gevangenis en daarom pleegde ze de feiten. We vragen mildheid.”

De rechter stelde zijn oordeel nog even uit en vroeg een beknopt voorlichtingsrapport om meer te weten te komen over de vrouw. De zaak gaat op 31 mei verder. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.