Koksijdenaar mag na jaar testen op cannabis rijbewijs houden

Redactie KW

Een 43-jarige man uit Koksijde heeft aan de politierechter in Veurne een jaar lang moeten bewijzen dat hij af is van zijn chronische cannabisgebruiker. Nu dat gelukt is, mag D.G. zijn rijbewijs toch behouden.

De 43-jarige Franstalige man verraste op 2 december 2019 al de politierechter met zijn merkwaardige verklaringen. De man werd toen zowel op 11 december 2018 als 24 mei 2019 betrapt onder invloed van cannabis achter het stuur. “Maar ik heb niet gerookt in de auto of voor ik ging rijden. De politie heeft me gezegd dat ik enkel cannabis mag roken thuis. Dus doe ik dat thuis en pas later ga ik terug rijden.”

Nog een kans

Een vreemde uitleg, te meer omdat het geweten was dat D.F. een chronische cannabisgebruiker was en dus eigenlijk vaak onder invloed achter het stuur zit. Daarom wou de procureur op basis van artikel 42 van de wegcode de man definitief rijongeschikt verklaren. De politierechter gaf D.G. echter nog een kans. Gedurende een jaar lang werd hij gevolgd en moest hij tweemaal langs gaan bij een deskundige voor testen.

“En nu blijkt finaal dat hij de waarheid spreekt en al lange tijd volledig clean is. Hij is alleenstaande en heeft zijn rijbewijs nodig om zijn dochtertje naar school te kunnen brengen.” De rechter trok na alle testen zijn rijbewijs niet definitief in. Wel kreeg D.G. nog 3.200 euro boete volledig met uitstel, 30 dagen rijverbod en zal hij zich toch nog moeten slagen in een geneeskundig herstelexamen. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.