Koksijdenaar blijft in de cel voor terroristische moord in Irak

© Getty Images/iStockphoto

In het onderzoek naar een terroristische moord in Irak heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) geoordeeld dat een 37-jarige Iraakse Koksijdenaar toch in de gevangenis moet blijven. De Brugse raadkamer wilde de verdachte onder voorwaarden vrijlaten, maar na beroep van het federaal parket werd die beslissing teruggedraaid.

Het onderzoek ging van start na buitenlandse informatie over de verdachte. Op basis van zijn woonplaats werd een gerechtelijk onderzoek gevorderd onder leiding van de Brugse onderzoeksrechter gespecialiseerd in terreurzaken.

Vingerafdrukken

De FBI zou de Irakees uit Koksijde via vingerafdrukken aan de feiten gelinkt hebben. Het zou gaan om een afdruk van zijn duim op de tape die gebruikt werd bij het maken van een bom. De bewuste bom werd in zijn wijk teruggevonden in een vuilnisbak en ontmanteld.

Ismaïl A. werd begin juli 2021 gearresteerd. Daarna werd hij door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van terroristische moord, terroristische poging tot moord en deelname aan een terroristische groepering.

Mislukte bomaanslag

De verdachte zou in 2005 en 2006 betrokken geweest zijn bij een sectie van al-Qaida. Naast de mislukte bomaanslag zou A. volgens een anonieme getuige ook een rol gespeeld hebben bij een dodelijke schietpartij. Dat incident deed zich voor aan een soennitische moskee, terwijl A. zelf nochtans een soennitische moslim zou zijn.

De verdachte schreeuwt nog steeds zijn onschuld uit. Meester Nadia Lorenzetti drong op 3 maart voor de derde keer met succes aan op een vrijlating onder voorwaarden. Het federaal parket ging echter opnieuw in beroep tegen die beslissing, waardoor de Gentse KI de knoop moest doorhakken.

Donderdag werd geoordeeld dat Ismaïl A. toch minstens twee maanden langer in de gevangenis moet blijven. Het onderzoek naar de feiten zou binnen enkele maanden afgerond kunnen worden.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.