Koksijdenaar blijft aangehouden voor terroristische moord in Irak

© Keith Allison

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een 37-jarige Iraakse Koksijdenaar met twee maanden verlengd op verdenking van terroristische moord en moordpoging. De feiten zouden zich in 2005 in Irak afgespeeld hebben, maar Ismaïl A. blijft elke betrokkenheid met klem ontkennen.

Het onderzoek ging van start na buitenlandse informatie over de verdachte. Op basis van zijn woonplaats werd een gerechtelijk onderzoek gevorderd onder leiding van de Brugse onderzoeksrechter gespecialiseerd in terreurzaken. De FBI zou de Irakees uit Koksijde via vingerafdrukken aan de feiten gelinkt hebben.

Het zou gaan om een afdruk van zijn duim op de tape die gebruikt werd bij het maken van een bom. De bewuste bom werd in zijn wijk teruggevonden in een vuilnisbak en ontmanteld.

Ismaïl A. werd begin juli 2021 gearresteerd. Daarna werd hij door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van terroristische moord, terroristische poging tot moord en deelname aan een terroristische groepering. De verdachte zou in 2005 en 2006 betrokken geweest zijn bij een sectie van al-Qaida. Naast de mislukte bomaanslag zou A. volgens een anonieme getuige ook een rol gespeeld hebben bij een dodelijke schietpartij. Dat incident deed zich voor aan een soennitische moskee, terwijl A. zelf nochtans een soennitische moslim zou zijn.

Persoonlijkheid

Zoals gebruikelijk in moordzaken wordt ook een onderzoek gevoerd naar de persoonlijkheid van de verdachte. Dat moraliteitsonderzoek wordt deels in Irak uitgevoerd. De Iraakse politie kreeg ook de opdracht om enkele andere onderzoekshandelingen te stellen. Dat onderzoek zou afgerond zijn, maar de informatie steekt volgens de verdediging nog niet in het dossier. Het is voorlopig ook nog wachten op de bevindingen van de gerechtspsychiater.

De verdachte schreeuwt nog steeds zijn onschuld uit. Meester Nadia Lorenzetti drong vrijdagochtend opnieuw tevergeefs aan op een vrijlating onder voorwaarden. De verdediging zal sowieso beroep aantekenen tegen de beslissing van de raadkamer, waardoor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling binnen twee weken de knoop moet doorhakken.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier