Koekelaarse poetsvrouw die liefdesrivale neerstak komt voorwaardelijk vrij in afwachting van internering

Redactie KW

De Koekelaarse poetsvrouw, die in september vorig jaar haar liefdesrivale met een mes en een hamer aanviel, wordt geïnterneerd. Opmerkelijk: in afwachting van de beslissing hoe die internering in de praktijk zal verlopen liet de raadkamer de 44-jarige vrouw vrij onder voorwaarden. “We zijn opgelucht door deze moedige beslissing”, zegt advocaat Bram Elyn.

Er komt geen proces tegen de 44-jarige Sandra V. uit Koekelare. De feiten die de poetsvrouw pleegde zijn nochtans niet min. Op 30 september vorig jaar trok ze naar een woning in de Karel de Stoutelaan in Brugge waar ze een 38-jarige vrouw meerdere messteken toebracht en met een hamer op het hoofd sloeg. V. kon niet verkroppen dat de vrouw een relatie had aangeknoopt met haar ex. Het slachtoffer was even kritiek, maar overleefde de aanslag.

V. werd een paar uur later gearresteerd op haar werk en aangehouden wegens poging tot moord. De raadkamer wou haar in de loop van het onderzoek meermaals vrijlaten onder voorwaarden, maar na beroep van het parket werd die beslissing telkens weer teniet gedaan. Intussen stelden de gerechtspsychiaters vast dat V. geestesgestoord en daarom ontoerekeningsvatbaar is.

Moeilijk omgaan met tegenslagen

Het parket vroeg de internering en de raadkamer ging daar vrijdagvoormiddag op in. Bram Elyn, de advocaat van V., had zich daartegen verzet. Volgens zijn tegenexpert kampt V. met copingproblemen, waardoor ze moeilijk kan omgaan met tegenslagen, maar is ze wél toerekeningsvatbaar. Elyn vroeg tevergeefs om de zaak naar de strafrechtbank te verwijzen.

Contactverbod me slachtoffer

Tegelijkertijd besliste de raadkamer om V. in voorwaardelijke vrijheid te stellen in afwachting van de beslissing van de Kamer voor de Bescherming van de Maatschappij (KBM). Die moet bepalen hoe de internering in de praktijk zal verlopen. “We berusten in de internering en zijn opgelucht met de moedige beslissing om mijn cliënte in voorwaardelijke vrijheid te stellen”, zegt meester Elyn. “Hiertegen is geen beroep mogelijk. Na bijna een jaar voorhechtenis is zij gemotiveerd om te bewijzen dat ze het goed zal doen onder dit statuut. Ze kreeg een contactverbod met het slachtoffer opgelegd en moet psychiatrische begeleiding volgen.”

Aangezien V. haar huurwoning in Koekelare heeft opgezegd krijgt ze nu tijdelijk onderdak in een opvanghuis tot er een nieuwe sociale woning vrijkomt. “De internering betekent niet dat ze automatisch naar een gesloten instelling moet”, benadrukt Elyn. “We zullen bij de KBM ijveren voor een vrijheid op proef”. Aan het slachtoffer kende de raadkamer een voorlopige schadevergoeding toe. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier