Katje Basil mag bij Wendy in het asiel blijven

Katje Basil mag bij Wendy in het dierenasiel blijven. (JH)
Katje Basil mag bij Wendy in het dierenasiel blijven. (JH)
Redactie KW

De kortgedingrechter van Veurne heeft zich onbevoegd verklaard om te oordelen over katje Basil. De 47-jarige P. uit Alveringem spande een zaak aan tegen de 22-jarige Wendy Lammens van het kattenasiel die Basil opvangt. Hij beweert dat hij de eigenaar is van Basil en wil de kat terug. De rechter velde geen oordeel over wie de eigenaar is en wees de gevraagde dwangsom af. “Voor ons is dit een overwinning want Basil mag blijven”, zegt Wendy opgelucht.

Al weken voeren de 47-jarige P. uit Alveringem en Wendy van het erkende kattenasiel Zwerfkatjes Veurne een bitse strijd. Na een tip van buurtbewoners trok Wendy op 11 februari naar Alveringem omdat daar een gewond en mager katje door de straten liep.

Wendy ging het dier halen en bracht het naar een dierenarts. “De kat was graatmager en gewond aan de poot”, zegt Wendy. “De dierenarts oordeelde dat het een score van 2 op 9 had. De kosten voor verzorging bedragen al 500 euro. Ik gaf de kat krachtvoeding en doopte het Basil. Zoals altijd zette ik een foto op mijn facebookpagina.”

Eerst beoordelen wie eigenaar is

Die foto zag ook P. uit Alveringem, die beweert de eigenaar te zijn en Basil terugeist. Wendy weigert, omdat P. geen bewijzen heeft en de kat volgens haar verwaarloosd is. Dus stapte P. naar de kortgedingrechter met de eis Basil terug te geven én Wendy een dwangsom van 500 euro per dag op te leggen dat ze dat niet deed. De rechter wees alles af.

“Eerst moet geoordeeld worden ten gronde wie de eigenaar is van de kat en wie rechten kan laten gelden op het dier. Dit valt buiten mijn beoordeling. De vordering van de eiser wordt afgewezen als ongegrond. Er komt ook geen verbod om de kat ter adoptie aan te bieden.”

Concreet betekent dit dat Basil in het asiel blijft en Wendy niets opgelegd wordt. Als een rechter toch moet beslissen wie de eigenaar is van Basil dan moet P. naar een vrederechter of burgerlijk rechter stappen.

Overwinning

Wendy reageert verheugd op het vonnis. “Voor ons voelt dit aan als een overwinning omdat Basil nu hier mag blijven”, zegt ze. “Hier krijgt het de beste zorgen. Zo zullen we het nu nog laten opereren aan de tanden, wat ook gauw 500 euro kost. We hopen dat die man het hier nu bij laat, want we willen Basil dan inderdaad ter adoptie aanbieden. Er zijn al heel wat kandidaten voor. De crowdfunding die ik opstartte, leverde 1.200 euro op. Dat zal dienen om onze advocaat te betalen.”

P. uit Alveringem reageerde kort. “Ik moet het vonnis nog bespreken met mijn advocaat”, zegt hij. De man werd veroordeeld om de gerechtskosten en rechtsplegingsvergoeding van Wendy te betalen, in totaal 1.625 euro. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.