Kans op werkstraf en jaar stadionverbod voor man en vrouw die Jan Breydelstadion en politiekantoor in Brugge bekladden

Graffiti op de muren van de noord- en zuidtribune van Jan Breydelstadion.© Twitter
Graffiti op de muren van de noord- en zuidtribune van Jan Breydelstadion.© Twitter
Redactie KW

Een man en een vrouw uit Meise riskeren in de Brugse rechtbank een werkstraf en een jaar stadionverbod omdat ze het Jan Breydelstadion en het politiecommissariaat in Brugge bekladden met graffiti. “Sinds de feiten heb ik een afkeer van voetbal”, snikte de vrouw.

Het was de conciërge van het Jan Breydelstadion die op 28 april 2019 omstreeks 9 uur ’s ochtends de graffiti op de muren van de noord- en zuidtribune vaststelde.

‘Puta Leko’, ‘Mauves Army 03’, ‘Ultra’s RSCA’ en ‘We are RSCA’: de opschriften lieten er weinig twijfel over bestaan wie er achter de vandalenstreek zat. Die dag stond in het stadion dan ook de topper van Club Brugge tegen aartsrivaal Anderlecht gepland.

24 tags

Er werden in totaal 24 tags aangebracht. Met de tag ‘ACAB’ ( All Cops Are Basterds, red .) viseerden de daders ook de politie. Foto’s van de slogans gingen al snel rond op sociale media en Club Brugge liet ze dan ook meteen overschilderen.

“Het was duidelijk dat de daders de supporters van Club Brugge wilden provoceren”, stak de procureur dinsdag 9 maart van wal in de Brugse strafrechtbank. “Een paar weken eerder hadden supporters van Club Brugge immers de Anderlecht-supporters uitgedaagd.”

Ik heb mij sinds de feiten van het voetbalgebeuren gedistantieerd

Ook het politiecommissariaat werd door de daders beklad. “Misschien dachten de daders dat de Brugse politie op dagen als deze de zijde van Club Brugge kiest”, sneerde de procureur. “Een celstraf is voor deze feiten wellicht wat overdreven. Een werkstraf en een gerechtelijk stadionverbod van een jaar lijken mij meer aangewezen.”

Camera’s met nummerplaatherkenning

Dankzij camera’s met nummerplaatherkenning kon de politie Anderlechtsupporters M.A. (23) en A.V. (20) uit Meise identificeren. De twee kwamen zich persoonlijk verantwoorden in de rechtbank. “Ik liet mij meeslepen in de haat tegen Club Brugge”, zei M.A. “Ik heb daar enorm veel spijt over. Maar ik ben nu niet meer de man die ik toen was. Ik ben nu veel volwassener.”

A.V. die een goede vriend is van M.A., betuigde eveneens haar spijt. “Zij was op het moment van de feiten nog maar 18 jaar en liet zich als jongste van de bende meeslepen”, pleitte haar advocaat. “Het was een jeugdzonde. Nu staat zij veel verantwoordelijker in het leven.”

Afkeer van voetbal

A.V. vroeg de gunst van de opschorting. “Ik heb mij sinds de feiten van het voetbalgebeuren gedistantieerd en heb er nu zelfs een afkeer van”, snikte ze.

De totale schade aan het stadion en het politiekantoor bedroeg bijna 2.000 euro, maar niemand stelde zich burgerlijke partij in de zaak. De uitspraak volgt op 13 april. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.