Jongen (14) brutaal overvallen met boksbeugel en tot op het bot vernederd: Bruggeling krijgt 30 maanden cel

Redactie KW

Een 19-jarige Bruggeling heeft van de rechter dertig maanden effectieve celstraf gekregen voor een brutale overval op een veertienjarige jongen. Samen met vier minderjarige kompanen takelde Angelo H. het slachtoffer toe met een boksbeugel en liet hem op zijn kousen rondjes lopen rond een voetbalveld. “Mijn zoon heeft dagenlang liggen wenen in zijn bed”, getuigde de moeder.

Op 12 juli vorig jaar was het slachtoffer thuis vertrokken om in het Bloso-sportcentrum te gaan basketten met vrienden. Maar wat een ontspannende namiddag moest worden draaide uit op een regelrechte nachtmerrie. In het Veltembos werd de veertienjarige jongen tegengehouden door vijf jongeren met zwarte kaptruien en mondmaskers. Ze grepen de jongen vast en namen zijn iPhone, heuptasje en pet af.

Omdat hij de code van zijn smartphone niet snel genoeg gaf, kreeg de jongen slagen in het gezicht met een boksbeugel. Hij kreeg ook nog enkele trappen. Maar daar bleef het niet bij. In plaats van hun slachtoffer te laten gaan, lieten de daders hem zijn schoenen uittrekken en dwongen hem om op zijn kousen rondjes te lopen rond het voetbalveld. “Het was de totale vernedering”, pleitte de advocaat van de jongen. “Mijn cliënt moest ook pompen terwijl hij gestampt werd.”

Een van de minderjarigen wees Angelo H. (19), de enige meerderjarige in de bende, aan als de aanstoker van het geweld. De Bruggeling werd drie dagen na de feiten in de boeien geslagen. “Hij zou zich tijdens de feiten bijzonder agressief hebben gedragen en was ook degene die het boksijzer hanteerde”, stelde de procureur. “Bij zijn arrestatie werd de boksbeugel ook aangetroffen.” Dat een kompaan hem aanwees als de aanstoker viel bij H. niet in goede aarde, want de jongen werd achteraf door hem bedreigd.

Bijzonder zware impact

Volgens de moeder van het slachtoffer hadden de feiten een bijzonder zware impact. “Mijn zoon is als een vod thuisgekomen die dag”, getuigde ze tijdens het proces. “Hij had schaafwonden in het gezicht en is huilend in elkaar gezakt op de trap. Hij heeft dagen liggen wenen in zijn bed en had psychologische hulp nodig voor zijn posttraumatisch stresssyndroom.”

H. was bij het incident in het Veltembos niet aan zijn proefstuk toe. Twee weken eerder had hij in Sint-Andries ook al een jongeman van zijn fiets geduwd, in het gezicht geslagen en enkele kopstoten gegeven. H. had van de jongen een kostuum geleend, maar wou het niet teruggeven. “Hij blijft mijn cliënt tot op heden stalken en bedreigen”, pleitte advocaat Victor Petitat. “Hij perste ook al 450 euro bij hem af. De beklaagde berooft kinderen en geniet ervan om hen te vernederen. Dit zijn de kenmerken van een psychopaat.”

H. kwam ook al als minderjarige met het gerecht in aanraking wegens diefstallen. De jongeman verleende geen enkele medewerking tijdens het onderzoek en kwam ook niet opdagen voor zijn proces. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.